måndag 24 oktober 2016

Ny bloggdesign, domänstrul och bloggförberedelser

Hej!

Jag hälsar er och den här gråa måndagen välkommen med en ny header som jag slängde ihop lite snabbt. Just nu genomgår bloggen en liten förändring. En lite modernare, enklare stil ska den få. Kikar mest bara in för att önska er en härlig vecka. Själv har jag en monstervecka på jobbet så bloggen blir nog vilande om det inte händer något superjuligt eller jag får en stund över. Men tålamod mina vänner, förutom en ny bloggdesign jobbar jag med att förbereda nya inlägg, fotografera och redigera en massa bilder och letar upp recept att testa. Så snart är jag i full gång igen!

Dessutom verkar det vara lite strul med min domän (igen). Så en fråga till er läsare, när ni skriver julbloggen.se (utan www alltså) kommer ni hit eller till en "parkerad domän hos Binero" - sida?

En fråga till, vill ni att texten ska vara centrerad eller inte?!

Sköt om er så länge!
Kramar 

söndag 23 oktober 2016

Frostbitna vinteräpplen - finaste vinterpysslet


Hej!

Dagen före julafton förra året fick jag en stund över och bestämde mig för att slänga ihop lite pyssel i sista minuten. Sockrade äpplen går inte bara väldigt snabbt att göra, det är vansinnigt fint när det glittrar i ljuslågornas sken. Det ser verkligen ut som frost, vilket för övrigt var en bristvara förra julen. Enkelt som sjutton är det också. Om man inte har turen att ha en trädgård med egna juläpplen så köper man bara ett gäng, förslagsvis Ingrid Marie (gärna så röda som möjligt). Penslar på med ägg och strör över socker. Låt det sedan torka. Lite sköra blir de och sockret kan lätt ramla av så försök att röra dem så lite så möjligt. Jag silade även över lite florsocker på några äpplen för att få en känsla av ett tunt snötäcke.

Sockeräpplen kan användas till mycket, hos mig fick de agera dekoration tillsammans med mandariner, apelsiner med nejlikor i och osockrade juläpplen i fruktskålen på gottebordet. De kan även bli ett vackert froststilleben eller användas till dukningen. Frostad frukt måste såklart inte enbart ses som julpynt eller julpyssel utan fungerar faktiskt utmärkt att ha framme hela vintern och kan varieras i det oändliga. 

Kramar



torsdag 20 oktober 2016

Decembertävlingar

Hej!
Att december är världens bästa månad vet ju vi redan. Men senaste året har december även fått en annan innebörd för mig. Barnen har sina paketkalendrar, adventskalendrar och julkalendern på tv. Vissa vuxna kör även på en egen variant med tex choklad, öl, te etc. Men för min del är december den ultimata tävlingsmånaden! Massor av företag har olika julkalendrar både på Facebook och Instagram och förra året var första gången som testade att vara med. Jag satsade uteslutande på Instagramtävlingar och främst tävlingar där det var juliga bilder som gällde. För är det något som jag har på min IG (och hela datorn) är det juliga bilder. Jag deltar bara i tävlingar där priset är något som jag verkligen vill ha och det finns en rimlig vinstchans. En massa småskit som blir liggande i lådorna känns onödigt att ödsla energi på (om det inte kan ges bort i julklapp) och en tävling där flera tusen personer deltar känns som bortkastad tid. 

Endast en tävling handlade inte om bilder utan var en frågesport där man skulle svara snabbast på en fråga gällande det företaget varje dag. En väldigt tidskrävande tävling insåg jag alldeles försent som stal både tid och energi (man var tvungen att svara supersnabbt när frågan publicerades någon gång mellan 11.30-13.00) Även fast jag hade god lust att ge upp många gånger så bet jag mig kvar och det slutade på en första plats!

Mina vinster 2015
En 10 kvadratmeter fototapet som jag suktat efter i flera år från Mr Perswall (Värde 2500kr) Egentligen en Halloweentävling men den får vara med här ändå.


En visp med inbyggd termometer från HBO Nordica (Värde ca 300kr) Hur bra som helst och gjorde kolatillverkningen så mycket enklare. I den här tävlingen skulle man tagga en valfri julbild. Ny vinstchans varje dag hela december. 

En vecka med Linas Matkasse (värde 700kr) I den här tävlingen skulle man tagga en fin bild på Instagram och beskriva ett julminne. Ny vinstchans varje adventsvecka. 

En bakbok - "Sockerchock" (värde ca 150kr). Fazer höll i den tävlingen.  Här skulle man tagga en bakbild och jag tror att det var 100 vinnare totalt så vinstchansen var väldigt stor. 

Och bästa vinsten - en natt på valfritt herrgårdshotell med 3-rättersmiddag och frukost (värde ca 3000kr) Countryside Hotels stod för den vinsten och det var de som höll i frågesporten. Vi har fortfarande inte utnyttjat vårt presentkort men det börjar bli hög tid att göra det. Countryside Hotels består av Sveriegs vackraste och lyxigaste herrgårdar så det är inte det lättaste att välja.



Det får bli dagens tips från mig. Så håll utkik efter årets tävlingar och julkalendrar. Det brukar dyka upp listor på detta närmare december och tipsa gärna om ni hittar någon bra! Jag lovar att hojta om jag får nys om någon kul tävling. Lycka till!

söndag 16 oktober 2016

Lets talk about julkola

Hej!

Kola är det absolut viktigaste julgodiset för mig. Jag vet att man kan äta kola året runt och att det egentligen inte alls är julgodis men att stå vid spisen och koka kola i flera timmar sent på kvällen - det är jul för mig. Första åren använde jag mig av kulprovet för att få kolan bra men resultatet blev minst sagt varierande. Räddningen blev min godistermometer som använts flitigt i måna år även fast den var lite bökig, alltid i vägen och ständigt sjunkande. Förra året fick den dock se sig besegrad när jag hade en sådan tur att jag vann en digital visptermometer från OBH Nordica. Alltså, världens bästa grej! Rekommenderas! 

Förra årets julkolor. Lakritskola till vänster och Kardemummakola till höger. 

Som sagt kola hör julen till. Vissa nöjer sig med microknäck och det är ju en typ av kola det också. Här har knäcken glömts bort senaste åren, kanske mest pga att när jag bodde hemma var vi alltid flera som skulle fylla knäckformarna under tidspress. Nu är jag själv, maken har fullt upp med att hålla barnen borta från köket och ärligt talat tror jag att han stjälper mer än hjälper när det ska kokas knäck. Dessutom vill han inte vara i närheten av mig och min så kallade "bakdamp" (hans ord, inte mitt) när det vankas julbak.

Så därför är kola ett bra alternativ och det bästa av allt - det kan ju varieras i oändlighet. Varje år provar jag något nytt. Och varje år gör jag lakritskola, det blir inte jul utan. Förra året blev det Kardemummakola vars recept jag ska dela med mig av så småningom. Jag har även gjort traditionell Julkola (chokladkola), Änglakola (vaniljkola) och Saffranskola. 

Så nu vill jag veta vilka era hemmagjorda kolafavoriter är? Har ni någon klassiker som alltid finns med på gottebordet? Har ni provat något nytt kolarecept som varit bra? Eller bedrövligt? Eller skippar ni helt enkelt kolatillverkningen? 

Tell me!


Kramar

måndag 10 oktober 2016

Det här vet jag om julen 2016 so far - utmaning!


Förra årets sötaste tomteinvestering. Han bara stod där på en hylla och ropade på mig.
Fulsötaste jag sett.
Hej!

Nu jäklar bubblar det lite i julmagen. Imorgon ska Allers Julmagasin finnas i butik och den riktiga planeringen har satt igång. Efter att ha jobbat långhelg på jobbet har jag haft tid att lägga en bra grundplanering för december. Kikat på lite nya recept, gått igenom förra årets nya julgodisprojekt för att bestämma vilka som får hänga kvar ett år till och vilka gamla måsten som det inte blir en jul utan. Jag har provbakat en del gott vars recept jag tänkt bjuda på senare under hösten. I år blir det samma tänk som förra året, jag bloggar när jag har något vettigt att skriva om. Efter 9 år med julblogg (tionde säsongen nu) så har man skrivit om det mesta flera gånger så att presentera produktnyheter överlämnar jag till andra julbloggare (om det inte är något superviktigt såklart).

Det här vet jag om julen so far:

- Julafton spenderas till största del hos släktingar på landet (urskönt känner jag, blir liksom mer julfrid för min del då)
- Kvalitet framför kvantitet när det gäller julklappar till barnen (hur mycket jag än älskar att köpa julklappar så måste jag ha lite sundare köpvanor i år. Och de flesta klappar är redan klara och resten av klapparna bestämda.)
- Mer guld i granen! (Jaaaa! Jag får shoppa julkulor igen!)
- En jultripp till huvudstaden är ett måste! (Vilken tur för mig att jag nyss fick veta att vi blir bjudna av makens jobb till Stockholm på julbord och show i år igen)
- Jag skulle egentligen jobba julen. Förstå vad hemskt! Men eftersom jag fick gå upp i tid 1 oktober med nytt schema och helgbyte så slipper jag. Wihoo! Däremot åkte jag på nyår men jag jobbar på att få ledigt då också. 
-Jag jobbar på stadens julmarknad som är den absolut bästa i hela världen enligt mig. Skit! Måste hitta en ersättningsaktivitet alternativt klona mig. 
- Pepparkakshus ska göras. Punkt slut. Helst innan december för sedan blir det inte av. Kikade på mallar idag. Lusthus eller ett mer traditionellt bygge, det är frågan?
- Jag SKA läsa för barnen varje kväll i december. Även om de inte vill lyssna. 
- Snåla inte på Ferreron (Ferrero Rocher är det bästa jag vet och äts bara till jul. En stor ask måste köpas)
- Ett glas bubbel på julafton? Funderar på att införa det. Eftersom jag inte dricker snaps, julöl eller vinglögg (ingen alkohol alls på julafton längre) funderar jag på att unna mig ett glas bubbel istället som lugnar julstressen. Ett glas bubbel och en Ferrero. Jullyx!

Ungefär så långt har jag kommit med planeringen. Förra året, strax efter jul, skrev jag en lista på saker som kunde gjort annorlunda. Tips inför nästa år liksom. Liknande lista har jag gjort de senaste åren och det är otroligt hjälpsamt. Dock ligger listan på min gamla, urladdade, telefon som jag saknar laddare till i dagsläget. Men jag ska fixa den. Jag MÅSTE fixa den. 

Skickar vidare en liten utmaning till alla andra julbloggare. Berätta om vad ni vet om er jul 2016 än så länge. Vad är bra, vad är anus? Nyheter, ändringar och måsten. 

Kramar