onsdag 30 november 2016

Kardemummakola med vanilj och havssalt


                                                                              Hej!

Varje år försöker jag alltid testa lite nya saker i köket. Enklast är det att testa nya kolor. Förra året var det kardemummakola. Gillar du kardemumma så kommer du älska den här kolan. Gillar du inte kardemumma överhuvudtaget, ja då är det här receptet ingenting för dig. Men kanske att någon annan i din närhet är en kardemummaälskare som skulle uppskatta dessa?

Kardemummakola med vanilj och havssalt
100 g smör
2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
2 tsk kardemummakärnor
1 tsk vaniljsocker
En nypa havssalt
Gör så här:
Klä in en form med bakplåtspapper. 
(Storlek beroende på hur tjock kola du vill ha. Jag kör alltid alla mina kolor i samma form, en vanlig limpform fr jag gillar när kolarna är tjocka men lite mindre. Är de små får man ta två är lite min melodi.)

Smält smöret i en tjockbottnad kastrull på medelhög värme.
Tillsätt grädde, strösocker, sirap, vanilj och havssalt.
Låt koka till en seg kola, 122-123°C eller kulprovet.
Mortla kardemummakärnorna och rör ner när kolasmeten är klar.
Häll upp kolan i brödformen och låt stelna.
Innan du sedan skär kolan i bitar så strör du över lite extra kardemumma och havssalt.
Skär kolan i lagom stora bitar och slå in dem i smörpapper.

Enjoy!

Inga kommentarer: