söndag 16 oktober 2016

Lets talk about julkola

Hej!

Kola är det absolut viktigaste julgodiset för mig. Jag vet att man kan äta kola året runt och att det egentligen inte alls är julgodis men att stå vid spisen och koka kola i flera timmar sent på kvällen - det är jul för mig. Första åren använde jag mig av kulprovet för att få kolan bra men resultatet blev minst sagt varierande. Räddningen blev min godistermometer som använts flitigt i måna år även fast den var lite bökig, alltid i vägen och ständigt sjunkande. Förra året fick den dock se sig besegrad när jag hade en sådan tur att jag vann en digital visptermometer från OBH Nordica. Alltså, världens bästa grej! Rekommenderas! 

Förra årets julkolor. Lakritskola till vänster och Kardemummakola till höger. 

Som sagt kola hör julen till. Vissa nöjer sig med microknäck och det är ju en typ av kola det också. Här har knäcken glömts bort senaste åren, kanske mest pga att när jag bodde hemma var vi alltid flera som skulle fylla knäckformarna under tidspress. Nu är jag själv, maken har fullt upp med att hålla barnen borta från köket och ärligt talat tror jag att han stjälper mer än hjälper när det ska kokas knäck. Dessutom vill han inte vara i närheten av mig och min så kallade "bakdamp" (hans ord, inte mitt) när det vankas julbak.

Så därför är kola ett bra alternativ och det bästa av allt - det kan ju varieras i oändlighet. Varje år provar jag något nytt. Och varje år gör jag lakritskola, det blir inte jul utan. Förra året blev det Kardemummakola vars recept jag ska dela med mig av så småningom. Jag har även gjort traditionell Julkola (chokladkola), Änglakola (vaniljkola) och Saffranskola. 

Så nu vill jag veta vilka era hemmagjorda kolafavoriter är? Har ni någon klassiker som alltid finns med på gottebordet? Har ni provat något nytt kolarecept som varit bra? Eller bedrövligt? Eller skippar ni helt enkelt kolatillverkningen? 

Tell me!


Kramar

6 kommentarer:

Mer jul-Lillie sa...

De två senaste åren har jag gjort Salt kaffekola (http://www.ica.se/recept/salt-kaffekola-718231/) och det är nog en av de godaste kolorna som jag ätit. Jag gillar inte kaffe i någonting annat, men i denna kolan passar det så bra! Sen brukar jag även göra turkisk peppar-kola. Annars är knäck favoriten :)

Johanna sa...

Julkola (choklad)är ett måste varje jul (funkar även som påskkola, i ett par år har jag också gjort ett mycket god saltlakrits-kola!

Emelie - jul i tomteverkstan sa...

Jag älskar precis som du kola och det blir absolut ingen jul utan! Det är det bästa som finns :) i min släkt är det obligatoriskt att jag ska ha med min änglakola (chokladkola) och den får jag alltid göra minst fem satser av för den slukas direkt! Positivt kan tyckas men jag blir mest irriterad över att alla äter upp dem i ett nafs och att självaste bagerskan inte får en enda kola att förtära haha :) receptet: 100 g smör, 1,5 dl socker, 1,5 dl ljus sirap, 4 msk kakao, 1 msk vaniljsocker. Blanda allt, koka ca 5-8 minuter i kastrull, häll sedan upp i form och låt stå i rumstemperatur. Den här är jättegod att strössla över krossade polkagrisar på också eller att tillsätta lakritspulver i, mums! Mitt bästa recept som jag rekommenderar, det blir en riktigt härlig och intensiv chokladsmak :) kram

Sandra sa...

Lingonkola har jag gjort nåt år, det är gott. Då mixar man tinade lingon och rör ner i kolasmeten.

Denise - Min Glittriga Jul sa...

Kola är verkligen ett underbart måste varje jul. Och jag skaffade också en termometer, vilken skillnad! Favorit kolan är nog ändå den traditionella chokladkolan. Har även provat pepparkakskola och det va inte fy skam de heller. :)

Ellinors julblogg sa...

Ingen jul utan kola! Jag gör mest praliner, men måste ha minst en sats chokladkola, och såklart knäck. Ballongvispen... vilken grej! En sån måste jag ha.