måndag 11 januari 2016

Tomteland - ett juläventyr

Hej!
Hoppas att ni fått en fin start på det nya året. Här hemma är julen undanplockad sedan någon vecka. Bara stjärnorna och stakarna kvar som får hänga med i några dagar till tills jag är helt redo att släppa julen 2015 och istället sikta in mig och ladda för julen 2016 som kommer fortare än man tror. Men nu ska jag berätta något roligt.

Jo, jag har varit på ett riktigt juläventyr. Den sortens äventyr som väcker alla julkänslor till liv och som fick mig att förvandlas till en liten flicka igen. Jag har varit i Tomteland! En dröm som jag har haft sedan jag var sju år. Då åkte nämligen min bästa kompis dit och varenda jul efter det tjatade jag på min mamma att vi skulle åka. Jag var såklart jultokig redan då och jag tänkte att om det är någonstans jag känner mig som hemma så är det där. Tänk att det skulle ta 23 år innan den drömmen blev sann. En dröm väl värd att vänta på. 
Tomteland är uppbyggd runt Aurorasjön.
Måndagen den 28 december packade vi bilen full och åkte mot Dalarna. Efter ett litet mat och shoppingstopp i Falun kom vi fram till Mora sent på kvällen där vi checkade in på Moraparken. Vi bodde stort och riktigt fräscht och vi hade lätt kunnat stanna där i flera dagar. Och det kommer vi säkert även att göra i framtiden, detta är ett riktigt längdskidsmecka vilket passar min familj utmärkt.


Trollens hus där uppe i gläntan och trollscenen bredvid.
Klockan ringde tidigt dagen efter och efter lite frukost så var det äntligen dags att åka den korta biten till Tomteland. Det kändes lika pirrigt i magen som det gör på julaftonmorgon. Och snön och kylan kom som ett brev på posten vilken ökade förväntningarna ytterligare. Redan innanför entrén började magin. Överallt fanns något att titta på - små stugor, vattenfall, mystiska platser gömda i skogen och ugglor som hoade mellan träden. Stortrollens hus var första stoppet. Där fanns små sovande trollungar, skatter, trollens tron och skafferi. Här fanns även en öppen eld med sittplatser runt om där man kan grilla korv eller bara värma sig en stund vilket vi gjorde då -11 grader kom som en chock efter ett december med plusgrader. Bredvid Stortrollens hus finns även en scen i skogen där dagen avslutades, men mer om det senare.

Stora huset med restaurang, butik och Hans och Greta teater.
På torgscenen utanför stora huset strax efter öppning var det dags för första delen av "Julens stjärna" där vi fick vi bekanta oss med det här gänget.
Om man följer dagsprogrammet har man inte tråkigt en sekund. Det är Bus-skola, Hans och Greta-teater, Dans runt den stora granen utomhus, Läran om Tomtekraften och det bästa av - "Julens stjärna" ett teateräventyr utmhus som var uppdelad i tre delar. Första delen var strax efter öppning och då fick vi bekanta oss med Jultomten, Häxan, Tomtenissen och Vinterälvan Glittra. Del två är lite senare på dagen och sista delen strax innan stängning. Under teatern får man följa dem när de letar efter Julens tjäna som Trollkungen tagit och senare tappar bort. Dagen avslutas vid skogsscenen vid Trollens hus där sagan får ett lyckligt slut och man får se ett vackert ljusspel lagom till mörkret har lagt sig. Därefter delas facklor ut och man går mot utgången genom ett kolsvart Tomteland som nu är maxat med ljusslingor och annat belysning överallt. En oförglömlig dag med det perfekta avslutet.

Mellan de schemalagda aktiviteterna passade vi på att utforska Tomteland ordentligt. Renarna fick självklart ett besök.

Tomteland är inget som man gör på några timmar. Man behöver minst en dag där. Det är fullt ös från öppning till stängning och man hinner liksom aldrig ha tråkigt. Tomteland är inte så stort men det finns hela tiden något nytt att upptäcka. Och stämningen är fantastisk! Skådespelarna är suveräna och är ständigt i närheten och pratar med barnen även mellan aktiviteterna.

Små hus med osynliga invånare.
Det som jag tyckte var bäst var helt klart att besöka Tomtens hus. Där spenderade jag och maken mycket tid framför brasan i väntan på att barnens aktiviteter skulle ta slut. Jag hann verkligen utforska varenda liten vrå och det var så mysigt att jag utan problem skulle kunna flytta in på direkten. Imponerade välgjort och detaljrikt. E sak som är svår att missa är att det överallt hänger nappar. Hela taket på Tomtens postkontor är full med nappgirlanger och även julgranarnas pynt är till största del nappar i alla möjliga färger och foror. Anledningen till detta är att flera tusentals barn varje år väljer att lämna sina nappar till Tomten i Tomteland. En väldigt fin tradition tycker jag.

Tomtens vardagsrum!
Detaljerna!! Älskart!
Tomtens egen jordglob.
En av höjdpunkterna var ju såklart att träffa Tomten. Min äldsta dottern som kommit upp i den åldern där tvivlen på Tomtens existens börjar komma, är härmed Tomtetroende i minst ett år till. För om Tomten finns så är det så här han ser ut. Efter långa diskussion kom jag och barnen fram till att det här är den riktiga Tomten, han som kommer på natten och lägger presenter i strumpan. Den som kommer på julaftonskvällen är någon annan, mindre riktig Tomte.Eftersom vi åkte under mellandagarna var det lågsäsong och då brukar det vara ca 500 personer där. Alldeles lagom tyckte vi och det gick enkelt att ta sig runt och köerna var korta. Visst, det hade kanske varit lite roligare att vara där innan jul för att få en riktig juluppladdning och maxa julkänslorna men nu fick vi istället chansen att förlänga julen med några extra dagar.

Tomtemors café där vi värmde oss framför öppna spisen med en god soppa.

Så, planera in ett besök i Tomteland redan nu vintern 2016. Eller varför inte åka dit redan i sommar när de öppnar upp för sommarsäsongen, ett kanonställe att besöka när jullängtan kommer smygande sådär i augusti. Eller vänta till nov/dec för den maximala julboosten inför julen. Kom igen, åk! Ni kommer inte ångra er och ni kommer få ett minne för livet.
Jag vill avsluta dagens inlägg med att tacka Tomteland för en oförglömlig dag! På återseende!

Kramar

3 kommentarer:

Emma sa...

Åh, vad härligt! Vi var på Tomteland i somras, här kan du läsa mitt inlägg om det om du vill: http://julifjallen.blogspot.se/2015/07/magisk-dag-pa-tomteland.html
Det är ju verkligen helt magiskt på Tomteland! Vi hade som ambition att åka dit till jul oxå, men det blev inte så. Det är ju så mycket annat man ska hinna innan jul... Men det var ju kanonsmart att åka i mellandagarna! Det måste vi göra nästa år tror jag bestämt! :)

Maries strålande jul sa...

Visst är där fantastiskt! Vi var där för några år sedan och hade vi haft en sisådär 60 mil närmare hade jag åkt dit varje år.

Anette - En fin jul sa...

Så mysigt det ser, jättefina bilder :)