torsdag 5 november 2015

Världens bästa Pelle Svanslös

Hej!
Förra veckan, lagom till höslovet, fick jag ju som bekant en härlig bokleverans från Bonnier Carlsen. Den första boken som vi satt tänderna i blev "Pelle Svanslös firar jul". Till min hjälp hade jag såklart min alldeles egna bokjury som består av mina två största barn Lillebror 3,5 år och Storasyrran 6,5 år. Kanske den mest ärliga och brutala bokjuryn som finns. Duger inte boken så går man bara därifrån, punkt slut.
Pelle Svanslös hade ungarna på sin sida redan från början. Här hemma går det gamla julkalendern varm under senhösten. Så han är minst sagt poppis, dock var det här första gången som vi läste någon bok med honom som huvudperson. Så vad tyckte vi då? Jo två laddade barn satt som två ljus till en början. Strök över det guldiga omslaget. Pekade på alla fina bilder. Gick igenom namnen på alla kattor i persongalleriet. Boken börjar suveränt och julstämningen infinner sig direkt på Åsgränd. Boken handlar om att Pelle till en början ska lära sig mer om julen som är något nytt för honom. Sen ska Pelle i sin tur ha julskola med kattungen Frallan och då händer det något med boken. Intresset svalnar. I mitten av boken börjar Lillebror att tappa fokus och står på huvudet istället. Det är en hel del text och även dottern skruvar rastlöst på sig hon och även jag tycker att den tappar lite av den där första "wow"-känslan. Men lillebror kommer tillbaka och boken likaså. Den tar sig mot slutet när det är dags för julfest är alla nöjda och glada. Själva temat för hela boken, ja alla Pelle Svanslös-böcker, är mottot "Våga vara snäll". Och det om något är väl ett utmärkt tema i en julbok för barn!
Boken finns hos Bokus och Adlibris och kostar ca 90kr. Den är väl värd sitt pris tycker vi. Vackert omslag, fina bilder, julstämning och en barnvänlig och tänkvärd  handling. En bra julklapp får barn i åldrarna 3-8 år.

Inga kommentarer: