tisdag 10 november 2015

Pepparkaksscones fick inviga julbaket 2015

 
Foto: julbloggen.se
 
Hej!
 
November är verkligen en perfekt månad att testa nya recept inför julbaket. När det väl är advent är det sällan jag har tid att prova något nytt. Dagarna är fulla med aktiviteter och när det väl julstökas i köket är det gamla favoritrecept som har första prioritet.
 
Jag älskar scones och det godaste som finns är saffransscones som jag brukar baka på julaftonsmorgon eller någon av juldagarna. Men eftersom saffransscones är tillägnat just julhelgen så vill jag ha någon annan typ av scones som jag kan unna mig redan under adventsöndagarna. Så jag testade pepparkaksscones! Jag var rädd att pepparkakskryddningen skulle ta över och den skulle bli mer som en mjuk pepparkaka men jag blev positivt överraskad. De var jättegoda! Som vanliga scones fast lite matigare och med en hint av pepparkakssmak. Och de luktar verkligen jul! Mina saffransscones brukar jag få äta upp själv för det är ingen annan som tycker om dem. Dessa däremot tog slut direkt. Barnen tokgillar dem.
 
En bra smygstart på julbaket 2015!
 
Här kommer receptet till 6 st:
 
1/2 dl strösocker
2 dl havregryn
5 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
4 tsk pepparkakskryddor
1 tsk salt
100g smör
3 dl mjölk
 
Blanda socker, havregryn, mjöl, kryddor och bakpulver. Klicka därefter i smöret och häll i mjölken. Dega inte ihop degen för mycket, bara så att smöret är väl fördelat. Det ska vara lite kladdigt. Dela upp degen i önskat antal, rulla ihop och platta ut. Jag gör av någon anledning alltid ett kryss på mina scones, varför vet jag inte, det är något som hänger kvar från hemkunskapen i femman. Strö eventuellt över lite rörsocker eller vanligt socker men det är inget måste. In i ugnen i ca 8 min i 250 grader.  Detta recept räcker som sagt till sex stycken medelstora scones. De är ganska så matiga så jag blev proppmätt på en.
 
Supergott till kvällsfikat eller förbered degen dagen innan och grädda sedan på morgonen för en adventsfrukost utöver det vanliga.
 
Kramar
 
 


 

Inga kommentarer: