tisdag 24 november 2015

Några väl valda ord om årets julklapp

 Hej igen!
 
Dagens nyhet är ju, som många säkert vet, att HUI har utsett årets julklapp  och det blev en robotdammsugaren. Ja vad ska jag säga? Det funkar säkert jättebra om man har öppen planlösning, inga trösklar, inga dumma vinklar och vrår och inga låga möbler. Dessutom får man nog heller inte vara allt för kinkig med hur rent det faktiskt blir. Hos mig skulle den inte komma många meter. Jag har alldeles för gammalt hus och för gamla möbler för att den skulle kunna ta sig runt. Men det finns säkert någon som skulle bli jätte lycklig av den. Det är samma sak med robotgräsklipparen. Den skulle inte funka här för min gräsmatta är så långt ifrån en golfgreen man kan komma.
 
Samtidigt tycker jag att det är lite skrämmande det här med att vi hela tiden blir varnade om att ett stillasittande liv och övervikten ökar i landet vilket är farligt för hälsan. Men dammsuga och klippa vårt eget gräs ska vi inte göra själva. Det är tydligen alldeles för jobbigt. Förra året var det aktivitetsarmbandet som var årets julklapp vilket kändes som att vi var på rätt väg och nu helt plötsligt ska vi sjunka ännu djupare ner i soffan och låta en maskin städa bort chipsresterna under bordet. Nej, tänk om, tänk rätt!

Självklart finns det människor som av olika anledningar har svårt att dammsuga och då är det såklart en jättebra grej att ha om den nu fungerar som den ska.
 
Jag kör på en gammal hederlig dammsugare för jag behöver all motion jag kan få. Köpte en ny förra året efter att ha kört skiten ur föregångaren. Här hemma dammsuger jag minst en gång om dagen i kök och hall. Jag skulle bli tokig av att ha en maskin runt fötterna. Och katten skulle bli galen. Barnen skulle försöka surfa på den. Nej den skulle verkligen inte fungera här. Ännu en onödig pryl som jag tror att de flesta klarar sig utan. Är nog många som inte ens kände till dess existens förrän nu. Men nu jäklar ska elektronikkedjorna dra in lite mer kosing lagom till jul. Köp köp! Smarta telefoner, smarta tv-apparater, popcornmaskiner, sockervaddsmaskiner - behöver vi verkligen allt sånt? Finns det verkligen ett genuint behov? Eller är det bara ännu en onödig pryl som får oss vanliga, halvfattiga, människor att ta ytterligare något på avbetalning? Nej jag får en dålig smak i munnen av sånt där. När dessutom varannan svensk enligt en undersökning hoppades på välgörenhet som årets julklapp efter allt som händer i världen så smakade det här med robotdammsugare ännu sämre. Lite hånfullt faktiskt. Människor flyr från sina sönderbombade hus och har varken mat eller tak över huvudet medan våra lilla robot (säkert med ett eget namn också) städar upp våra onyttiga matrester som skräpar på golvet. Osmaklig lyxkonsumtion. De på HUI får säkert en varsin robotdammsugare i julklapp av Elgiganten och Mediamarkt som tack för hjälpen.
 
Lite så känner jag spontant. Hur känner ni?

Kramar

2 kommentarer:

Anonym sa...

Såå bra skrivet! Ur miljöperspektiv tycker jag också att det var urdåligt!

/Marlene

Jessica sa...

För att vara ärlig så har jag inte reflekterat så mycket av valet i sig - jag kände mest att det är en onödig pryl, precis som du. Nu när jag läser dina tankar kan jag såklart inte annat än att nicka instämmande.