onsdag 11 november 2015

Julmarknad på Julita gård - kanske Sveriges mysigaste

 
Hej!
 
Äntligen har jag varit på årets första julmarknad. Jag har velat åkt på julmarkanden på Julita gård i många år men av olika anledningar har det inte blivit av. Julita gård har en alldeles speciell plats i mitt hjärta eftersom det var där vi gifte oss i juni 2011. Vigseln skedde i Julita kyrka med efterföljande fest och övernattning på Julita gård. Världens vackraste ställe om ni frågar mig och julmarknaden gjorde mig inte besviken trots att det var alldeles för varmt och solen sken.
 
För er som inte känner till Julita så är det en enorm gård i Södermanland vid sjön Öljarens strand som drivs av Nordiska museet. Det påminner lite om Skansen med alla gamla hus som flyttats till gården. Det finns en vacker herrgård med stora flyglar, underbara byggnader, ett gammalt kapell och klocktorn, café, trädgårdsbutik, Sveriges största pionodling, äppellundar, herrgårdens fantastiska parkliknande trädgård och mycket mer. Listan kan göras lång. För barnen finns massor med lekytor, både inomhus och utomhus.


Här bor Pettson och Findus med massor av spännande saker att titta på. Huset är i storlek mitt emellan lekstuga och fullstort hus. På sommaren är Pettson och Findus här och håller i en massa aktiviteter med barnen. Vi åker alltid hit varje sommar så barnen får leka av sig med Pettson och Findus och jag får drömma mig bort i pionodlingen. Insidan av huset var självklart julpyntat. Här är vardagsrummet. Till vänster låg en låtsas-Petsson och sov på finsoffan, invirad i glitter med Findus på magen. Överallt i huset och uthusen finns det såklart Mucklor, höns med glasögon och annat tokigt. På sommaren får man gå in i huset och leka i köket och i hönsgården finns riktiga höns som barnen får hjälpa till att mata.Tyvärr fick jag inga bra bilder på alla utställare. Det var mörkt, trångt och fullt med folk. Under julmarkanden fanns det ca 80 försäljare, utspridda i uthusen över hela gården. Så det blir en ordentlig promenad. Tack och lov var det fint väder även om vindarna från sjön var riktigt isande emellanåt.
 
Det fanns också möjlighet att åka häst och kärra runt gården. Kärran drogs av samma hästar som drog vår vagn på bröllopet. Det var kul att återse både hästarna och kusken. I det åttkantiga huset på bilden längst ner till höger spenderade vi vår bröllopsnatt i vackraste sviten vid strandkanten. 

 
Såklart fanns Tomten på julmarknaden. Barnen fick ta ett varsitt paket i säcken. Tänk att man kan bli så lycklig av att möta Jultomten. Jag saknar den känslan.


 Bild till vänster: Finaste bryggan nedanför herrgården som jag aldrig får nog av att fotografera. Och många av våra bröllopsporträtt är tagna på just den bryggan.
 
Bild till höger: Mina två minstingar i "äppelgången" som är som en lång tunnel med äppelträd. Magisk på försommaren när alla träden blommar. Barnen fick verkligen röra på benen den här dagen och lillasyster vägrade sitta i vagnen. Hon skulle springa, hälsa på folk och bada i lövhögar.


Några av alla gamla hus och härbren som finns på gården. De flesta får man gå in i och mycket av originalinredningen finns kvar. Den stora byggnaden till vänster är gårdens egna museum, som den här dagen var fylld till bredden av försäljare.


Eftersom vi hade andra åtaganden den här dagen så besökte vi julmarkanden på dagtid. Markanden på kvällen ska tydligen vara ännu bättre med hundratals marschaller, tända eldar och ljusslingor överallt. Så ett besök på kvällen får det bli nästa år. För det här är verkligen en marknad jag vill besöka igen. Jag har varit på de flesta stora julmarkanden här i Mellansverige men den här är den som jag tycker är bäst. Helt underbar faktiskt. Men så är ju kanske inte jag helt objektiv. Är man förälskad i Julita så blir man nog per automatik förälskade i julmarkanden. Men har du inte varit här så rekommenderar jag ett besök hit någon gång i livet. Framförallt på sommaren. Midsommarfirandet ska också vara något utöver det vanliga. Det enda negativa med julmarkanden är att den ligger på tok för tidigt i november. Chansen för snö är minimal. I matbodarna gick vi runt och provade massor med goda delikatesser men det känns som att det är för lång tid kvar till jul för att det ska vara någon idé att köpa på sig en massa gott.

Det blev inte så mycket shopping den här dagen, även fast jag gärna skulle spenderat många tusenlappar på allt fint. Men det som fick följa med hem visar jag en annan dag.

Kramar

1 kommentar:

Charlie CS- Kulturtanten som älskar julen! sa...

Så fina bilder! kostade det något att gå in?