onsdag 3 juni 2015

Laddar för julbaket 2015

Hej på er!
 
Hur har ni det i det den här kyliga försommaren? Redan juni och därmed bara ett halvår kvar till decemberdrömmarna ska besannas. Tidigare i år var det dags för mig att passera 30-årsstrecket och i present fick jag en mycket efterlängtad bakmaskin. Jag kan säga att den går varm här hemma och mitt intresse för bakning har återigen väckts till liv. Jag har redan nu lite smått börjat planera årets julbak, både gamla godingar och nya utmaningar. Min förhoppning är att jag ska hinna provbaka några recept redan under sommaren och hösten så att jag kan bjuda på recept och bilder i god tid innan jul. En bakmaskin kan vara den bästa hjälpredan som finns i köket men det finns även mycket annat som gör att julbaket flyter på och går lite enklare. Något som jag absolut aldrig skulle kunna klara mig utan är min sockertermometer som används till allt från kola till maränger. Löp och köp om du inte redan är ägare till en sådan. Bland annat finns samma variant som jag använder hos Culina.se (tillsammans med en massa andra bra-att-ha-saker)
 
På min inköpslista till julens nya recepts som ska avverkas finns en hel del nya hjälpmedel som jag känner att jag behöver. Jag har alltid drömt om att baka eget knäckebröd. En klick salt smör på nybakat knäckebröd, en god ost och varm glögg framför en julfilm. Synen och doften av knäckebröd som hänger på tork i taket i köket. Hur härligt låter inte det? För att baka knäckebröd behövs en Kruskavel, något som jag inte har än, så det måste införskaffas. Jag behöver även ett struvjärn, något som jag velat prova länge men inte riktigt vågat mig på. Hittade också den snyggaste bakform jag någonsin sett, tänk er en gul saffranskaka pudrad med florsocker eller glasyr. Mums! Sen finns det såklart många andra grejer som mitt kök behöver för att fungera som ett komplett "bakkök", men dessa får bli årets investering.
 

Har ni hittat några nya recept som ni vill prova under julbaket 2015 eller kör ni alltid på samma gamla vanliga favoriter?

3 kommentarer:

Maries strålande jul sa...

Struvor är så mycket enklare att baka än man tror, vi brukar göra dem på vår uppesittarkväll den 23/12.

Maries strålande jul sa...

Struvor är så mycket enklare att baka än man tror, vi brukar göra dem på vår uppesittarkväll den 23/12.

Anonym sa...

Så trevligt att läsa dina rader en dag som denna ( Ja ja även andra dagar) men i dag är här regnigt o trist o mörkt massa levande ljus i hemmets vrå o när man läste dina rader kände man JULDOFTER finnes ingen högtid som jul. Men klart vi ALLA längtar efter SOL O VÄRME o massa uteliv med hembakade kakor, testa på o önskar det blir sol så vi får massa krafter till allt JULBAKET Lycka till med gobitar