måndag 23 december 2013

En charmig pappersgirlang - enkelt, snabbt, roligt

 
Pysselkväll!
 
I lördags hade vi pysselkväll. Änglar av vackra papper som skulle bli en girlang stod på schemat. Lite trevande satte jag igång. Det blev en. Det blev två. Det blev tre. Och så rullade det på. Enkelt, roligt och sjukt beroendeframkallande. Långa, smala, breda, stora och små blev det. Några med gammaldags bokmärken. Och alla med olika papper men ändå fina ihop. Lite mörkrött blandat med grönt och smutsiga pasteller. Just the way I like it.
 
 
 
Tillslut hade klockan slagit mitt i natten och det var dags att packa ihop och gå hem. Inte mindre än tolv änglar hade jag med mig hem. Igår band jag upp de flesta på ett jutesnöre i olika nivåer och hängde upp i den tomma hallen. Jag blev jätte nöjd!
 
 
Gör så här:
 
Klipp ut ett stort papper och ett mindre, det stora blir kroppen och det mindre blir vingarna. Vik båda som ett dragspel. Ta det lilla dragspelet och vik det på mitten över det större dragspelet. Sätt en limklick (jag använder en limpistolen från Dremel, bästa hjälpen man kan ha) och ta ett tunnt band och vira några varv så att vingarna sitter ordentligt. Vik ut dragspelen litegrann. Klart! Busenkelt! Jag använder ingen mall utan går på känsla, gillar att ingen blir den andra lik. Och som sagt - galet beroendeframkallande! Bara fantasin sätter gränser.

Det enda som behövs i är papper (scrapppapper, inslagspapper, notblad, bokblad eller tapeter, allt funkar), en sax, lite snöre och lim. Man kan även limma fast ett huvud av en flirtkula vilket var tanken från början men jag fick inte tag i några. Det syns inte på bilderna men jag har även använt ett annat superverktyg från Dremel, en Versatip, och gjort små, små hål i pappret för att skapa fina mönster och ge lite liv i änglarna.
 
 

 Det var inte det enklaste att fotografera girlangen i den trånga och just nu ganska mörka hallen (jäkla mörkerväder). Men ni fattar grejen. Och för att skryta lite - den är faktiskt finare i verkligheten;)

Kramar



lördag 21 december 2013

Godisbordet klart!

God morgon!

Dagarna rullar på och godistillverkningen och julpysslet avlöser varandra. Vad jag vet just nu har jag bakat färdigt för i år, allt godis är klart och det finns inte något speciellt pyssel jag vill göra heller. Så man kan säga att jag är helt i fas. Det enda som är kvar att göra är att underhålla julstädningen och lite slutfix.
 
I köket har jag gjort följande i år: Lussebullar, lakritskola, saffranskola, snickersrutor, Rocky Road-praliner, Saffranskladdkaka med vit hocklad och Gingerbread brownies.  Det räcker så känner jag. Det kommer tillkomma lite köpegodis och några av gästerna kommer också bidra till godisbordet så vi kommer vara sockerhöga här hemma långt in på nästa år. Precis som det ska vara.

 
 Så här ser det ut just nu. Det saknas en ljusslinga och allt godis såklart. Men det får vänta, annars kommer små barnfingrar att hitta dit. Alldeles lagom höjd för det nämligen. Mycket möjligt att jag får vika upp extra klaffen så att bordet blir större för nu när jag tittar på bilden inser jag att allt godis inte kommer få plats annars. Visst man kan sprida ut det på fler bord, men jag gillar att ha ett äkta godisbord med massor av gott på samma ställe.

By the way, årets pepparkakshus står ju också här. Lägger man huvudet lite på smed så ser det nästa rakt ut. Vi är nöjda här hemma. I alla falla så länge det inte står bredvid proffshuset för då blir det nästan pinsamt. Men så här för sig självt duger det alldeles utmärkt. Ett medeltida stadshus blev det i år. Första gången jag satt ihop det helt själv. Med limpistol. Lite fusk kanske men så mycket enklare och snyggare.

Nu är det längdskidor på TV. Den bästa vinterunderhållningen som finns. Tänk om Tomten kunde komma med ett par längdskidor till mig och lägga under granen. Men med tanke på kameran jag fick förra året så får jag nog vara utan paket närmaste 10 åren.

Sen ska vi ut till svärmors hästar med barnen och ikväll ska vi klä granen, en toppendag har vi alltså framför oss.

Ha en fin dag!
 

fredag 20 december 2013

Julens dofter just nu

Magiska juldofter!

Just nu, innan granen kommit in med sin makalösa doftboost, är det tre saker här hemma som sprider mer julkänsla än allt annat. Tre doftspridare närmare bestämt och just dofter är en sak som alltid varit starkt förknippat med minnen och känslor.
Hyacinter
De vita är vackrast men doftar alldelest för mesigt. Två vita är på gång att börja blomma och jag hoppas att de ska hinna till jul. Lilltjejen valde en rosa. Kan tyckas som en ojulig färg men den smälter in kanon här hemma och doftar alldeles lagom. En hyacint i ena hörnet av vardagsrummet och det luktar jul så fort man kliver över tröskeln. Precis som det ska vara.
Nejlikor och apelsiner
Enklaste pyntet som finns. Lilltjejen och jag gjorde en varsin och av någon anledning har de hamnat i taket i väntan på en bättre plats. Det tråkiga är att de luktar mindre och mindre och de ruttnar alldeles för fort. Men sånt är livet.

Den tredje doftspridaren är våra pepparkakshus. Lyx att ha två, ett i köket och ett i vardagsrummet. Vår hemmagjorda, lite fulare variant, står på godisbordet och bild kommer. Praktexemplaret som gjorts av ett proffs får hederplatsen i köket.
Njut av tiden så här strax innan jul. Den bästa tiden är nu!
Kramar

Årets juldukning - natur och vintagetema

 
Fyra dagar kvar!
 
Idag tog jag tag i juldukningen. Jag har länge haft en tanke i bakhuvudet på hur jag vill att juldukningen ska se ut på ett ungefär. Jag har letat inspiration på olika bloggar och kokat ihop det till en dukning som jag tror skulle bli fin. Redan i november var jag ute och letade i skogen efter det jag behövde.
 
 
Årets juldukning, som faktiskt är min första, går såklart i vintagetema med starka inslag från naturen. Lite torra grenar med vit mossa på, kottar och flugsvampar som omger den gamla ärvda ljusstaken blandat med udda porslin, olika gamla handdukar, kakformar som ljuslyktor och finsilvret. Det här är såklart bara en provdukning, en stor vit duk ska ligga under löparen och sen saknas det lite slutfix. Men det är skönt att få se hur bilden i huvudet fungerar i verkligheten så att man slipper stressa på julafton. Barnen får ett eget bord i samma stil men med LED-ljus istället för riktiga.
 
 
 
Det enda som saknas är fina glas, ångrar så att jag inte slagit till när jag hittat fina på loppis. Och inte ett enda snapsglas äger jag. Men det löser sig. Känns som att jag har kontroll på läget ändå. Så fort granen kommer på plats får jag anse mig själv som färdig för i år. Sen så blir det ju såklart lite sistaminuten städ och kanske lite pyssel eller bakning, men det är bara om andan faller på. Alla måsten är färdiga. Maten överlämnar jag åt maken.
 
 
Dagarna fram till jul är fullspäckade men jag hoppas hinna skriva några inlägg till för några godbitar har jag kvar att del med mig av.
 
Nu ska jag stöka vidare!
 
Kramar

torsdag 19 december 2013

Världens sötaste julgran

 
Slutspurten är här!
 
En liten söt julgran har fått flytta in i Lilltjejens rum. Hon har haft en varje år och konstigt nog blir granarna större och större för varje år. Det får inte plats så mycket vilket är synd för hon har redan en fin liten samling med julgransprydnader. Färgtemat i granen är som synes rosa och silver, inget jag själv skulle valt såklart men i hennes rum smälter den in perfekt.
 
 
I granen hänger en salig blandning av allt, mest gammalt men också en del nytt och hennes egna ihopknåpade alster. Sötast i granen är de minimala gamla prydnaderna i glas som mormor köpt från USA föreställande svampar, gunghästar, snäckor, gummor och tekannor. De för tankarna till Alice i underlandet och är bara någon centimeter stora. Glitter saknas fortfarande och även några fluffiga cupcakes som troligtvis hittar fram när stora julgranen ska kläs. Under granen ligger hennes paket som hon själv tillverkat och slagit in. Till och med tagsen har hon gjort och skrivit på själv. Bamsen har också hittat dit och står och vaktar paketen. 
 
 
 
Nu kör vi slutspurten här hemma. Storstädning, sista pyntet och piffet, bordsdekorationsplanering etc etc. Just nu stryker jag dukar och linneservetter för brinnande livet och jag ska också hinna dammsuga och torka golven på nedervåningen innan barnen ska hämtas om två timmar. Ikväll blir det eventuellt en liten shoppingtripp till Örebro. Inget som behöver inhandlas egentligen men jag vill gå runt och njuta lite och kika på fina saker. Sen känns det faktiskt lite extra skönt när man ser alla andra hysteriska f´öräldrar som handlar julklappar i sista minuten när man vet att ens egna julklappar sedan länge ligger färdiga och inslagna hemma.
 
Kramar

 

måndag 16 december 2013

Om julstress och en liten spontan utmaning

Det finns tre saker som stressar mig mer än annat i december.
Dessa tre saker är följande:
 
1. Jakten på den perfekta julgranen. Jag känner en ständig klump i magen när jag tänker på "The gran" så länge den inte står i tryggt förvar utanför huset. Jag är rädd att det ska vara ett dåligt granår med bara fulgranar. Eller att alla ska hinna ta slut. Eller att jag ska tvingas dra runt halva Mälardalen innan jag hittar rätt. Jag är nämligen inte så lite kräsen när det kommer till just julgranen. Den ska vara hög som ett höghus, tät som en djungel och bred som en ladgårdsdörr ungefär. Extra viktigt är granen i år eftersom vi ska vara hemma. Denna punkten kan jag nu bocka av från stress och ångestlistan. "The gran" är funnen. 240 cm grön kärlek (vi har 250 i takhöjd), som både är tät och lagom bred står ute i regnet och väntar. Jag tror att den kan bli alldeles perfekt. Vi som de senaste åren har pulsat runt i meterhög snö i timmar innan vi tillslut tagit en halvdan gran, slog till lite impulsivt på väg till söndagens kalas. Längtar till helgen när jag få se den i all sin prakt.
 
2. Vädret. Det finns inget som ger så mycket julkänsla som en vintervit värld. Och det finns inget som är en sådan juldödare som utebliven snö. Om snön uteblir sjunker både humöret och julstämningen. Om det dessutom regnar vill jag inget hellre än att lägga armarna i kors och ställa in hela julen. Jag vill nästan slänga mandariner på den stackars sate som presenterar vädret på tv. Och en regning och grön jul kommer det att bli i år. Självklart gör vi det bästa av situationen men ändå, den där extra gnistan uteblir. Extra tråkigt känns det eftersom just den här julen skulle bli så speciellt. Första julen i nya huset och störst av allt - första julen hemma, med hela släkten. Det här skulle ju bli jularnas jul. Men det blir fler jular. Gud nåde dig Kung Bore, Jack Frost, Kung Vinter om de uteblir två år i rad, då strejkar jag!
 
3. Städningen. Jag kan inte slappna av i ett stökigt hem. Spelar ingen roll hur julfint det är i varje vrå, jag ser bara dammet och leksakerna som ligger där de inte ska ligga. Apjobbigt! Bara vetskapen om att tvättkorgen rinner över gör att jag inte kan njuta av den goda glöggen. Så här extremt har det aldrig varit förut. Det har kommit på senare tid. Kanske är det mitt sätt att kompensera den renoveringsröra som varit under året och att hela övervåningen är ett tidsresa till 70-talet. Jag vet inte. Sjukt jobbigt och juldödande i alla fall. Men nu kör vi storstädning i helgen och sen får det faktiskt vara för jag ska banne mig ta världsrekord i julmys.
 
Så nu vet ni det. Jag vet inte riktigt vad ni ska göra med den här informationen. Men varför inte göra en utmaning av det hela?
 
Vilka är dina tre största stressmoment i december?

Nu är i alla fall tvättkorgen tom så nu ska jag dricka glögg!
 
Kramar

fredag 13 december 2013

Elva nätter före jul

 
Magiska Luciadag!
 
Kikar in för att önska er en fin Lucia.
Fina kronan tändes inatt när jag hade Luciavaka och slog in paket och även idag har ljusen varit tända hela dagen. Så fin, så fin!
Vi ska snart iväg med barnen och lussa och sedan ska jag på uppesittarkväll med glöggprovning och julgodistillverkning.
 
Tanken var att hela familjen skulle gå upp tidigt imorse. Hade klockan ställd på 06.00 för att hinna göra iordning frukost innan allt bra börjar på tv. Men det blev inte riktigt så. Barnen sov så sött när klockan ringde och jag hade inte hjärta att väcka dem utan tog istäället chansen att få en sällsynt sovmorgon. Det är vad jag kallar Lucialyx!
 
Nu måste jag springa upp på stan och handla lite, har inte riktigt bestämt vad jag ska baka ikväll förutom knäck. Velar mellan Saffranskladdkaka med vit choklad eller Gingerbread brownies. Dagens I-landsproblem.
 
Ha en fortsatt magisk dag!
 

Ett charmigt gammalt Luciatåg fyndat på Tradera.
 
 
 

torsdag 12 december 2013

En ny, barnvänlig och god variant av Rocky Road-praliner

 
Även denna dag spenderas i köket!
 
 
Yes, igår blev de lussebullar, lakritskola och snickersrutor och idag har det blivit två nykomlingar på godisbordet - saffranskola och Rocky Road-praliner.
 
Ikväll väntar ett Julspel på dagis med Lilltjejen och Lillebor ska ha ett litet Luciatåg. Tyvärr kan jag inte dela på mig så jag hänger med dottern och Maken med sonen men sen fikar vi tillsammans. Lilltjejen ska vara ängel och hon är så laddad! Tänk att det redan är Lucia imorgon. Har ni några Luciatraditioner?
 
 Jag tänkte dela med mig av receptet till just Rocky Road-pralinerna. Vet inte varför de kallas för praliner, för de är mer som en gegga och så många likheter med Rocky Road har de inte heller. Men busenkla att göra är de och alla kommer älska dem. Ett snabbt godis perfekt för gottegrisar. En bladning av choklad, sött och salt - gudomlig kombination.
 
Du behöver:
 
1,5 dl Daimkulor (en liten påse räcker precis)
1,5 dl saltade jordnötter
1,5 dl minimarshmallows
ca 100g mjölkchoklad (eller för all del mörk om man föredrar det)
 
 
1. Smält chokladen över vattenbad.
2. Blanda ner 1 dl av daimen, jornötterna och marshmallowsen.
3. Kleta ner i formar (något mellanting mellan knäckformar och bullformar blir bäst)
4. Toppa med det som blivit över och låt stelna (och förvara) i rumstemperatur.
 
KLART!
 
Njut av dagen!
 

 
 
 

onsdag 11 december 2013

De ultimata lussebullarna - recept

 
 
Jag har knäckt lussebullekoden!
 
Saffransbullar, lussebullar, lussekattor. Kärt barn har många namn. Jag har i flera år testat olika recept på lussebullar utan att hitta det rätta receptet. Men nu äntligen har jag hittat rätt. Såklart vill jag dela det med er och dessutom är bloggen ett ypperligt ställe att förvara favoritrecept. Nu ska jag avslöja några knep:
 
1. För guds skull skippa Kesellan!
2. Värm inte mjölken!
3. Smält inte smöret!
4. Snåla inte med saffranet!
 
Det här receptet är en blandning av flera recept och tro mig att det är många timmars kökstid som gått åt för att få fram det här. Det som är lite speciellt med den här degen är att den görs på kall degvätska, och det är just det som avgör hela grejen. Funkar fintfint även till vanliga bullar. Det här med hur man ska få ut det mesta av saffranet är ju också en grej för sig och även här finns det många metoder. Sprit ska vara det bästa, men det har jag aldrig hemma så det fick bli en annan variant som jag tycker funkar bra det med.
 
Ingredienser till ca 40-45 medelstora bullar.
Degen:
 
3 kuvert saffran
50 g jäst
5 dl röd mjölk
Ca 14-15 dl vetemjöl
2 dl socker
150 g rumsvarmt smör
1 tsk salt
 
Valfri fyllning, för exempel se längre ner.
 
1. Börja med att mortla saffran med lite strösocker. Slå på lite hett vatten (ca ½ dl) som du värmt på spisen (inte kokande) och slå över i morteln. På med plast och ställ in i kylen för att svalna.
 
2. Lös upp jästen i den kalla mjölken. Rör i socker, salt, och saffran. Här är det bra om man spart någon dl av mjölken så man kan hälla i morteln för att på så sätt få ut det sista av saffranet som fastnat.
 
3. Blanda i mjölet, lite i taget. För mig räckte det med exakt 14 dl.
 
4. Arbeta ihop degen en stund. Klicka därefter i den rumsvarma smöret i små bitar.
 
5. Nu kommer den jobbiga delen. men ack så viktigq. Arbeta ihop degen ordentlig! Har du en bakmaskin så kör i minst 10 min, använder du degkrokar och/eller händerna så knåda en stund till.
 
6. Ställ in bunken med degen övertäckt i kylskåpet i 10 min.
 
7. När degen vilar i kylskåpet så kan du förbereda fyllningen (hoppa över den här steget om du ska göra vanliga lussekattor) Vispa ihop 100 g rumsvarmt smör och 1 dl socker (helst med elvisp). Sen kan du göra tillägg efter tycke och smak, tex mandelmassa.
 
8. Jag gör alltid flest "vanliga bullar" av lussedegen i bullformar. Ta halva degen och låt den andra halvan ligga kvar i kylskåpet. Kavla ut en platta (lite mjöl kan behövas på kaveln). Bred på fyllningen med smörkniv. Vill man ha vit choklad (det är något magiskt med kombon saffran och vit choklad) istället för mandelmassa så tar man bara rivjärnet och river på den mängd man vill ha. Jag gör alltid snurror. Viker halva till mitten och viker över den andr halvan, skär dem 1,5 cm breda, snurrar dem och viker ihop dem stoppar in ena ändan igenom bullen underifrån. Ni fattar. Eller kanske inte. Struntsamma hur de ser ut. Lägg sedan på plåten, gärna i bullformar om man gjort snurror.
 
9. Nu ska bullarna jäsa under bakduk. Eftersom den är gjord på kall degvätska tar jäsningen längre tid. Minst 1 timme men jag lät den ligga i 2 timmar. (passade på att göra lite julgodis när jag ändå var i köket och stökade)
 
10. När bullarna har jäst färdigt - in med dem i ugnen på 225 grader i 10-12min. Jag hade dem ganska långt ner i ugnen eftersom jag hade vit choklad i några och det bränns lätt vid. Gå lite på känsla, ta ut dem när de ser färdiga ut. Jag känner inte min nya ugn än så jag tycker det där är supersvårt. Hellre lite degigare än torra är min melodi.
 
11. Men ska man inte pensla tänker du kanske? Jo visst ska man det men inte med ägg. När bullarna är i ugnen kan man koka upp 1 dl vatten med 1 dl socker och 1 krm vaniljpulver (valfritt). Den lilla sörjan penslas på direkt när bullarna kommer ut ur ugnen och sedan på med lite strösocker. Vila under bakduk tills de svalnat och sedan in i påsar i frysen.
 
KLART
 
Jag har aldrig ätit så saftiga och goda bullar i hela mitt liv. Totalt outstanding! Med härlig saffranssmak dessutom. Dottern älskar klassiska lussekattor, som jag själv tycker ofta är alldeles för torra då de inte har någon fyllning. Men till och med dem är supersaftiga. Och maken som inte ens gillar lussebullar överhuvudtaget klämde i sig 5 stycken direkt. Om du provar receptet - skriv gärna och berätta hur de blev och vad du tyckte. Då blir jag superglad.
 
Lycka till!

måndag 9 december 2013

Om att vinna finaste priset

 
Ibland har man tur.
 
Njuter ni också av snön idag? Här har vi fått ca 15cm nysnö. Men underbart är kort. Imorgon väntas det bli 7 plusgrader och då är det slut på det roligare. Ingen mer snö i sikte innan jul så tyvärr ser det ut att bli en grön jul i år.
 
Men nu till något roligare. Jag berättade ju igår att Lillebror kammade hem första priset på muséet. En aning chockade blev vi när Farmor kom och överlämnade det finaste pepparkakshuset som någonsin vistats inom dessa väggar. Vi har inte ens kommit oss för att plocka ur det ur cellofanen, känns lite lyxigare så. Lillebror bryr sig inte nämnvärt om sitt pris. Han hade nog hellre mumsat i sig den enorma marispangrisen som var andra priset. Men jag funderar på en sak. Hur länge håller sig ett pepparkakshus? Kan man spara det i ett år utan att det möglar? Jag kommer inte ha hjärta att hamra sönder det i januari för ett så här fint hus kommer vi nog aldrig ha igen.
 
Det enda negativa med att ha ett proffsigt pepparkakshus hemma är att mitt egna lilla pepparkaksprojekt helt plötsligt inte ser lika fint ut längre. Jag var så nöjd med mitt sneda lilla bygge och såg fram emot att kleta kristyr på det som avslutning. Den där kristyren känns inte lika lockande nu när man har ett mästervärk att titta. Men man kan ju inte ha för många pepparkakshus tänker jag.
 
Nu ska jag fylla på skafferiet inför veckans julbak.
 
En trevlig start på veckan önskar jag er!
 

 

söndag 8 december 2013

Julstökat på museet

 
Så juligt det kan bli.
 
En av de bästa dagarna på året är den helg då vårt museum bjuder till julstök. Här har jag hängt varje år sen jag var liten. Museumet är en riktig liten pärla. Ett intakt hem från mitten av 1800-talet. Påminner lite om gudomliga Hallwylska. Såklart inte ett palats utan ett stort stadshus som byggts av handelsfamiljen Örström. Att bara traska runt och kika på saker och fantisera om hur det vore att gå runt där i högklackade skor och långklänning och se snön falla över takåsarna.
 
 
 
På muséet får man julpyssla. Lite olika varje år. I år gjorde gjorde vi marsipanfigurer med en konditor i gamla marsipanformar. Lite änglar i papper. Bivaxljus. Några år har vi gjort kristyränglar, stöpt ljus, målat korgar och tillverkat halmkransar.
 
 
Det är även pepparkakshustävling med olika teman varje år. I år var det "Julkalendrar" som gällde.
 
 
Det fanns även en utställning med gamla adventskalendrar. Och tomtemor läste sagor.
 
Lotter fanns att köpa och priserna, i form av proffsigt pepparkakshus och lyxiga marsipanfigurer, stod många och dräglade över. Min son tog hem första priset. Vad han vann visar jag en annan dag.
 
 
 
På tal om att dräggla, även om godisbordet inte direkt innehöll sådant som faller mig i smaken, så drägglade jag ändå. Över hur fantastiskt fint det var. Så här ska ett gottebord se ut!
 
 
En av de många granarna i huset
. Den här stod i salongen och klädd enligt strikta regler. 50 ljus, 100 papperstrutar och 200 guldsjärnor. Tycker idéen med att nåla fast stjärnor är jättebra om man gillar en julgran i gammaldags stil. Eller om man har mycket ledig tid.
 
 
Uppe på vinden finns favoritrummen. Här bodde från början de sju barnen och sedan fick de ogifta fastrarna flytta in och rummen kallas just "Fastrarnas rum". Här var julfikat uppdukat och ljuset och utsikten är finast i stan. Jag får så mycket idéer när jag går runt här. Tapeter, inredning, pyssel och annat ser jag till att fota snabbt så att jag kommer ihåg det till ett senare tillfälle. Här skulle jag vilja bo!
 





 Efter några timmar tackade vi för oss och gav oss ut på julmarkanden. Också den hur mysig som helst. Faktiskt den juligaste julmarkanden jag någonsin varit på. En härlig tradition. Lite marknadsgodis köptes såklart och en aning otippat fyndade jag en antik guldspegel till Lilltjejens rum.
 
Nu ska jag ut ock skotta snö(!). Hur härligt är inte det? Söndagen spenderades i skogen, sedan har jag fixat ute med utegran och granris. Och åkt pulka med barnen. Och kikat på längdskidor på tv såklart.
 
En härlig julhelg har nåt sitt slut och jag kommer somna ovaggat ikväll.  
 
Kramar till er

fredag 6 december 2013

Min inre Grinch - den nakna sanningen



Jag hakar på utmaningen från Tomtens dotter med att lista min inre Grich. Jag försöker att inte glamourisera mitt liv allt för mycket när det kommer till bloggen. Bilderna jag visar är oftast gobitarna hemifrån (vem finner inspiration och julstämining i vardagsstöket liksom) men mina texter tycker jag mer och mer speglar sanningen och det är inte bara guld och gröna skogar här hemma. Det är lite sånt jag saknar i många andra bloggar (speciellt inrednings-och livsstilsbloggar). Lite ärlighet. Det blir för mycket präktighet för min smak. Och jag är inte präktig på något sätt och jag hoppas att jag inte uppfattas så. I så fall ber jag om ursäkt.  Men nu läger jag korten på bordet, här har ni min inre Grinch!

1. Jag hatar julmat! I stort sett allt som finns på ett julbord ger mig kväljningar. Det är fettigt, flottigt och luktar illa. Det enda jag gillar är julskinka. Köttbullarna som såklart måste vara hemmagjorda (gav förslag på IKEAs men det röstades ner) och prinskorven och en potatis äter jag varje år enbart för att få något i magen. Torrt som fnöske och det riktigt växer i munnen. I år har jag iaf lyckats få in lite pajer på julbordet och kanske lite rostbiff och potatissallad. Julmat är ju egentligen ingen "fin" mat utan rent skräp. Jag röstar för ett lyxigare julbord!

2. Karl-Bertil Jonsson är den segaste skapelse som finns. Har sett ett år och aldrig mer. Han får vara hur givmild han vill. Det är Tomten också så jag håller mig till honom istället.

3. Jag föredrar Cola framför Julmust. Dricker julmust till julbordet, thats it, men ser även till att ha en flaska Cola i beredskap.

4. Ingen rör min julgran! Den klär jag själv, punkt slut. Jag har lagt ner så mycket tid och pengar på min samling med antika julgranskulor och det gör lika ont varje gång som någon åker i golvet. Och dessutom  är jag noga med hur den ska kläs så jag litar inte på att någon annan ska förstå min vision. Barnen har en egen julgran som de får pynta hur de vill. Min familj har fattat vinken och håller sig undan tills att är klart.

5. Min man säger varje år att jag har "bak-damp". Fixar inte att baka och vara glad och lugn samtidigt. Får utbrott efter utbrott. Samma sak varje år! Blir så förbannad när det inte blir som jag tänkt mig. Men jag ska jobba på det. Dessutom har jag, av någon konstig anledning, svårt att äta sånt som jag själv har bakat. Blir liksom inte sugen längre när det väl är färdigt. Och det är väl lika bra det för jag är så självkritisk när det kommer till mina egna skapelser vad det än gäller.

6. Den inre Grinchen är aldrig så närvarande som på julaftons morgon. Sorgligt men sant. ALLTID är det något som strular. Tejpen tar slut till sista paketet, gröten bränns vid, maken vill hellre ta sovmorgon än att gå upp okristligt tidigt och jula, kläderna som jag ska ha på mig har helt plötsligt försvunnit (letade i 2 timmar efter en underkjol ett år och hela garderoben låg på golvet när jag gick hemifrån), jag har alltid en dålig hårdag på julafton och det vill sig inte alls.... etc etc... Och så självklart stressen över att allt ska vara å fint, mysigt och trevligt och alla ska vara glada och när det inte blir så då blir det kaos i min hjärna. Men jag ska jobba på det också.

Så det var det hemska sanningen. Usch, nu skäms jag nästan. Jag erkänner, jag är lite som en ångvält under hela december. Fy på mig. Det har dock blivit bättre sen jag fick barn. Men som sagt, jag ska jobba vidare på det.

Nu kör vi en riktigt julig helg tycker jag. För min del väntar julstök på muséet, julmarkand, en tur till skogen och pepparkakshusbak.

Kramar

 

torsdag 5 december 2013

Min finaste julzon just nu

 
En krona bara värdig en riktig Lucia!
 
Regnet öser ner och den utlovade snön låter vänta på sig. Men den som väntar på något gott väntar ju som bekant alltid för länge. Jag känner att jag behöver snön nu för att komma i julstämning. Bakade pepparkakor alldeles nyss och hur mysigt det än är så förstör det där smattrande mot fönstret lite av känslan. Men SMHI har ju lovat snö i helgen, som dessutom ska ligga kvar, så jag hoppas att jag hinner ut i skogen en vända till innan snön lägger sig allt för tjock.
 
Varje morgon ringer väckarklockan kl 7 för att vi ska hinna med att kika på julkalendern. Hela familjen tycker den är riktigt bra och skådisarna gör ett kanonjobb. Ser spänt fram emot fortsättningen.

 
Tänkte visa en bild på min, just nu, finaste julzon. Den gamla luciakronan kommer från mormors vind och jag är så glad för den. Ljusen får tändas först på Lucia såklart. Jag tycker den är så praktfull och jag gillar tanken på att mina, sen länge, bortgångna släktingar har burit den på sitt huvud. Luciakronan vilar på ett gammalt handbroderat kuddfodral som får hoppa in som duk. Funkar fint det med. Lite fattigmanssilver, mina röda loppisljusmanchetter, en nött spegel som behöver limmas och en felplacerad tomte står också där just nu. Det råder ständig omflyttning just nu på alla julsaker. Har så svårt att hitta rätt. Men den här hörnan får nog vara som den är. Längtar till Luciamorgonen när ljusen får tändas. Ljusen kommer se maffiga ut när de reflekteras i det slitna spegelglaset.
 

Flugsvampar har stuckits ner lite varstans för den rätta julröda känslan. Är inne i en riktig flugsvampsperiod i år.
 
Nu ska jag passa på att måla lite och slå in paket.
Lite glögg till det och nybakade papperkakor. Det blir en finfin brunch det.
 
Kramar

onsdag 4 december 2013

Julstädning, hallförtrollning och julplaner

Jag hade en gång en blogg.
 
Ja lite så känns det. Som att bloggen är borttappad och bortglömd. Men det är den ju såklart inte. Bara lite lågprioriterad just nu. Det kan ju tyckas lite fel att bloggen inte kommer i första hand nu när det äntligen är jul. Men faktum är att flest personer läser julbloggar i november och sedan sjunker besöksantalet ju närmare jul vi kommer. Åtminstone var det så förra året. Och alla år innan det.
 
Men självklart ska jag inte prioritera bort bloggen helt. Det kom bara lite mer akuta saker i mellan. Som Stockholmsresan som var fantastisk. Bra show, dålig mat. Lite fler julklappar blev det också så nu är jag 110% klar med inköpen. Nu ska allt bara slås in och jag har redan börjat lite smått. Tar lite i taget när lusten faller på.
 
En annan sak som tar mycket tid är att julstäda. Det som skiljer sig från tidigare års julstädning är att förut så innebar ordet "julstädning" att putsa finsilvret, vika om hela graderoben, tvätta lister med tandborste osv. I år innebär ordet däremot att röja på en byggarbetsplats. Och förtillfället kan jag inte i min vildaste fantasi förstå vad köksskåpens insida har med julen att göra. Nej flytta maskiner, ta bort slipdamm, måla lister och plocka spikar och skruvar är det som gäller i år för att vi överhuvudtaget ska kunna fira julen hemma. Men snyggt blir det. Ujuj, hallen är så fin så jag knappt vågar använda den. Vill inte förstöra den nymålade pärlsponten med fula spikhåll eller det lutade och vitoljade golvet med att gå på det. Och det rimmar lite illa med den välkomnande hall som jag har tänkt tokpynta tills våra gäster anländer på jualfton. Ska bara suga på karamellen några dagar till först innan jag sätter fart.
 
Så någonstans där är jag just nu. Mellan storröjning och hallförtrollning och planering. Lite pynt kommer fram dagligen när jag känner för att göra något kul och när jag mot förmodan hittar en ledig yta för ännu en tomte. Men nu är åtmionstone kameran fulladdad med bilder som jag vill visa er från mitt pyntade hem. Dessutom ska jag omedelbums sätta mig ner och skriva en snabb planeringslista för när jag håller allt i huvudet så känns det som att det låser sig och inget blir gjort. Något juligt varje dag fram till jul är mitt motto.
 
Ha en fin dag!