måndag 16 december 2013

Om julstress och en liten spontan utmaning

Det finns tre saker som stressar mig mer än annat i december.
Dessa tre saker är följande:
 
1. Jakten på den perfekta julgranen. Jag känner en ständig klump i magen när jag tänker på "The gran" så länge den inte står i tryggt förvar utanför huset. Jag är rädd att det ska vara ett dåligt granår med bara fulgranar. Eller att alla ska hinna ta slut. Eller att jag ska tvingas dra runt halva Mälardalen innan jag hittar rätt. Jag är nämligen inte så lite kräsen när det kommer till just julgranen. Den ska vara hög som ett höghus, tät som en djungel och bred som en ladgårdsdörr ungefär. Extra viktigt är granen i år eftersom vi ska vara hemma. Denna punkten kan jag nu bocka av från stress och ångestlistan. "The gran" är funnen. 240 cm grön kärlek (vi har 250 i takhöjd), som både är tät och lagom bred står ute i regnet och väntar. Jag tror att den kan bli alldeles perfekt. Vi som de senaste åren har pulsat runt i meterhög snö i timmar innan vi tillslut tagit en halvdan gran, slog till lite impulsivt på väg till söndagens kalas. Längtar till helgen när jag få se den i all sin prakt.
 
2. Vädret. Det finns inget som ger så mycket julkänsla som en vintervit värld. Och det finns inget som är en sådan juldödare som utebliven snö. Om snön uteblir sjunker både humöret och julstämningen. Om det dessutom regnar vill jag inget hellre än att lägga armarna i kors och ställa in hela julen. Jag vill nästan slänga mandariner på den stackars sate som presenterar vädret på tv. Och en regning och grön jul kommer det att bli i år. Självklart gör vi det bästa av situationen men ändå, den där extra gnistan uteblir. Extra tråkigt känns det eftersom just den här julen skulle bli så speciellt. Första julen i nya huset och störst av allt - första julen hemma, med hela släkten. Det här skulle ju bli jularnas jul. Men det blir fler jular. Gud nåde dig Kung Bore, Jack Frost, Kung Vinter om de uteblir två år i rad, då strejkar jag!
 
3. Städningen. Jag kan inte slappna av i ett stökigt hem. Spelar ingen roll hur julfint det är i varje vrå, jag ser bara dammet och leksakerna som ligger där de inte ska ligga. Apjobbigt! Bara vetskapen om att tvättkorgen rinner över gör att jag inte kan njuta av den goda glöggen. Så här extremt har det aldrig varit förut. Det har kommit på senare tid. Kanske är det mitt sätt att kompensera den renoveringsröra som varit under året och att hela övervåningen är ett tidsresa till 70-talet. Jag vet inte. Sjukt jobbigt och juldödande i alla fall. Men nu kör vi storstädning i helgen och sen får det faktiskt vara för jag ska banne mig ta världsrekord i julmys.
 
Så nu vet ni det. Jag vet inte riktigt vad ni ska göra med den här informationen. Men varför inte göra en utmaning av det hela?
 
Vilka är dina tre största stressmoment i december?

Nu är i alla fall tvättkorgen tom så nu ska jag dricka glögg!
 
Kramar

5 kommentarer:

Maries strålande jul sa...

Jag har antagit utmaningen!

Victorias Jul sa...

Jag håller med dig angående snön, jag hoppas innerligt att jag slipper få en grön jul i år men hoppet finns fortfarande kvar då de lovar snö både på fredag, söndag och tisdag

Anonym sa...

Jag har också antagit utmaningen! :)

Tess sa...

Vädret.... jag är inne på yr.no och hoppas på ett mirakel. varför är det så att de ibland kan så "10 minus och snöstorm" om 4 dagar och sedan sekunden efter så ändras det till regn och 4 plus... men aldrig tvärt om? Gud jag är så tjuuuuurig och ledsen över vädret just nu.!

Linda/Candygirl sa...

Hmmm...

Sjukor. med mitt jobb (förskollärare) omges man av sjukdomar och jag är "sjukligt" rädd att vi ska dra hem nån skit till famliljen lagom till jul... typ hypokondrisk... Uäck!

Gäster. Jag vill ha många hos mig på jul. kommer alla. Varför kommer inte dom vi bad? Hur många blir vi? Blir det bara vi? Jag ältar och föröker tänka att jul blir det oavsett om det är bara min familj eller flera...

Och städningen/planeringen/dukningen. JAg gör typ scheman. Allt ska stämma/planeras ut i fingerspetsarna. Och hinner jag inte städa/fixa/ordna blir jag stressad... gahhhh!!!

Resten löser sig... typ.. hoppas jag..