fredag 6 december 2013

Min inre Grinch - den nakna sanningenJag hakar på utmaningen från Tomtens dotter med att lista min inre Grich. Jag försöker att inte glamourisera mitt liv allt för mycket när det kommer till bloggen. Bilderna jag visar är oftast gobitarna hemifrån (vem finner inspiration och julstämining i vardagsstöket liksom) men mina texter tycker jag mer och mer speglar sanningen och det är inte bara guld och gröna skogar här hemma. Det är lite sånt jag saknar i många andra bloggar (speciellt inrednings-och livsstilsbloggar). Lite ärlighet. Det blir för mycket präktighet för min smak. Och jag är inte präktig på något sätt och jag hoppas att jag inte uppfattas så. I så fall ber jag om ursäkt.  Men nu läger jag korten på bordet, här har ni min inre Grinch!

1. Jag hatar julmat! I stort sett allt som finns på ett julbord ger mig kväljningar. Det är fettigt, flottigt och luktar illa. Det enda jag gillar är julskinka. Köttbullarna som såklart måste vara hemmagjorda (gav förslag på IKEAs men det röstades ner) och prinskorven och en potatis äter jag varje år enbart för att få något i magen. Torrt som fnöske och det riktigt växer i munnen. I år har jag iaf lyckats få in lite pajer på julbordet och kanske lite rostbiff och potatissallad. Julmat är ju egentligen ingen "fin" mat utan rent skräp. Jag röstar för ett lyxigare julbord!

2. Karl-Bertil Jonsson är den segaste skapelse som finns. Har sett ett år och aldrig mer. Han får vara hur givmild han vill. Det är Tomten också så jag håller mig till honom istället.

3. Jag föredrar Cola framför Julmust. Dricker julmust till julbordet, thats it, men ser även till att ha en flaska Cola i beredskap.

4. Ingen rör min julgran! Den klär jag själv, punkt slut. Jag har lagt ner så mycket tid och pengar på min samling med antika julgranskulor och det gör lika ont varje gång som någon åker i golvet. Och dessutom  är jag noga med hur den ska kläs så jag litar inte på att någon annan ska förstå min vision. Barnen har en egen julgran som de får pynta hur de vill. Min familj har fattat vinken och håller sig undan tills att är klart.

5. Min man säger varje år att jag har "bak-damp". Fixar inte att baka och vara glad och lugn samtidigt. Får utbrott efter utbrott. Samma sak varje år! Blir så förbannad när det inte blir som jag tänkt mig. Men jag ska jobba på det. Dessutom har jag, av någon konstig anledning, svårt att äta sånt som jag själv har bakat. Blir liksom inte sugen längre när det väl är färdigt. Och det är väl lika bra det för jag är så självkritisk när det kommer till mina egna skapelser vad det än gäller.

6. Den inre Grinchen är aldrig så närvarande som på julaftons morgon. Sorgligt men sant. ALLTID är det något som strular. Tejpen tar slut till sista paketet, gröten bränns vid, maken vill hellre ta sovmorgon än att gå upp okristligt tidigt och jula, kläderna som jag ska ha på mig har helt plötsligt försvunnit (letade i 2 timmar efter en underkjol ett år och hela garderoben låg på golvet när jag gick hemifrån), jag har alltid en dålig hårdag på julafton och det vill sig inte alls.... etc etc... Och så självklart stressen över att allt ska vara å fint, mysigt och trevligt och alla ska vara glada och när det inte blir så då blir det kaos i min hjärna. Men jag ska jobba på det också.

Så det var det hemska sanningen. Usch, nu skäms jag nästan. Jag erkänner, jag är lite som en ångvält under hela december. Fy på mig. Det har dock blivit bättre sen jag fick barn. Men som sagt, jag ska jobba vidare på det.

Nu kör vi en riktigt julig helg tycker jag. För min del väntar julstök på muséet, julmarkand, en tur till skogen och pepparkakshusbak.

Kramar

 

8 kommentarer:

Anonym sa...

Ha ha men jag fattar inte alls det där med julmaten! potatissallad och paj tycker jag är så mycket mer flottigt och fett än ägg, lax, potatis, julskinka, köttbullar osv! Själv vill jag ha julmat på julafton men det räcker med att äta sånt under själva julhelgen sen får det vara bra.

Håller helt med angående bakning förresten, jag blir alltid grymt stressad när jag ska baka och måste vara ifred. Får dåligt samvete ofta eftersom " alla andra" verkar älska att baka med sina barn. Not me!

Sofia

Anna sa...

Men vilken deprimerande läsning!

Anonym sa...

Ha,ha det här var kul att läsa ! och jag känner igen mig i en del... heder till dem som får sådana här bekännelser på pränt och säkert en liten lättnad över att få det sagt offentligt. Kul !!!
/ Vendela i Kimstad

Madeleine W sa...

Anna: Men vilken deprimerande kommentar skulle jag vilja säga. Tror du på fullaste allvar att man måste älska allt som har med julen att göra bara för att man skriver en julblogg? Listan med den inre Grinchen har blivit ett roligt inslag på många julbloggar senaste veckan men tydligen är du den enda som inte förstår att det är skrivit med glimten i ögat. Jag önskar dig en perfekt jul.

Anna sa...

Haha, helt underbart att läsa! Håller väl inte riktigt med om julbordet, men är oxå rätt selektiv där. Kan säga att här blir det en del med som inte blir som man tänkt sig vid jul. Klassiskt med golvet fullt med kläder innan man ska iväg.

Sv. ja det finns verkligen en hel del annat att göra just nu, som att verkligen njuta av allt underbart juligt just nu. Lätt att fastna i det här måste dokumenteras att man glömmer det roliga.

Maries strålande jul sa...

Haha, själv hatar jag potatis, HELA året så aldrig i livet att jag skulle äta det på julafton ;) Det låter helt klart som att det är dags för dig att ta makten över julbordet. Jag ser till att vi dels har mycket grönsaker både sallad, varma grönsaker och frukter i olika former samt olika sorters kallskuret bredvid skinkan, t ex rostbiff. Sill äter jag inte men en hel del av den andra julmaten men min mage behöver grönsaker. Potatis har vi iform av potatisgratäng, den görs parallellt med Jansson. Men det är helt klart lättare att ta makten över julbordet hemma än när man firar borta. Introducera knytkalas och gör sådant som du gillar, det är mitt tips :)

Victorias Jul sa...

Håller med dig angående julbordet. Nu brukar vi alltid ta in lite nya rätter dels för att mormor är vegeterian och vi tycker det är kul med något nytt. Vi brukar också ha lite olika sallader och det är ju perfekt att äta tycker jag

Moa sa...

Hahaa! "Men vilken deprimerande kommentar skulle jag säga" älskar din neurotiska sida :D pussss på dig!