söndag 8 december 2013

Julstökat på museet

 
Så juligt det kan bli.
 
En av de bästa dagarna på året är den helg då vårt museum bjuder till julstök. Här har jag hängt varje år sen jag var liten. Museumet är en riktig liten pärla. Ett intakt hem från mitten av 1800-talet. Påminner lite om gudomliga Hallwylska. Såklart inte ett palats utan ett stort stadshus som byggts av handelsfamiljen Örström. Att bara traska runt och kika på saker och fantisera om hur det vore att gå runt där i högklackade skor och långklänning och se snön falla över takåsarna.
 
 
 
På muséet får man julpyssla. Lite olika varje år. I år gjorde gjorde vi marsipanfigurer med en konditor i gamla marsipanformar. Lite änglar i papper. Bivaxljus. Några år har vi gjort kristyränglar, stöpt ljus, målat korgar och tillverkat halmkransar.
 
 
Det är även pepparkakshustävling med olika teman varje år. I år var det "Julkalendrar" som gällde.
 
 
Det fanns även en utställning med gamla adventskalendrar. Och tomtemor läste sagor.
 
Lotter fanns att köpa och priserna, i form av proffsigt pepparkakshus och lyxiga marsipanfigurer, stod många och dräglade över. Min son tog hem första priset. Vad han vann visar jag en annan dag.
 
 
 
På tal om att dräggla, även om godisbordet inte direkt innehöll sådant som faller mig i smaken, så drägglade jag ändå. Över hur fantastiskt fint det var. Så här ska ett gottebord se ut!
 
 
En av de många granarna i huset
. Den här stod i salongen och klädd enligt strikta regler. 50 ljus, 100 papperstrutar och 200 guldsjärnor. Tycker idéen med att nåla fast stjärnor är jättebra om man gillar en julgran i gammaldags stil. Eller om man har mycket ledig tid.
 
 
Uppe på vinden finns favoritrummen. Här bodde från början de sju barnen och sedan fick de ogifta fastrarna flytta in och rummen kallas just "Fastrarnas rum". Här var julfikat uppdukat och ljuset och utsikten är finast i stan. Jag får så mycket idéer när jag går runt här. Tapeter, inredning, pyssel och annat ser jag till att fota snabbt så att jag kommer ihåg det till ett senare tillfälle. Här skulle jag vilja bo!
 

 Efter några timmar tackade vi för oss och gav oss ut på julmarkanden. Också den hur mysig som helst. Faktiskt den juligaste julmarkanden jag någonsin varit på. En härlig tradition. Lite marknadsgodis köptes såklart och en aning otippat fyndade jag en antik guldspegel till Lilltjejens rum.
 
Nu ska jag ut ock skotta snö(!). Hur härligt är inte det? Söndagen spenderades i skogen, sedan har jag fixat ute med utegran och granris. Och åkt pulka med barnen. Och kikat på längdskidor på tv såklart.
 
En härlig julhelg har nåt sitt slut och jag kommer somna ovaggat ikväll.  
 
Kramar till er

3 kommentarer:

Jul i Laloland sa...

Va trevligt! Det är så bra när museum ordnar sådana aktiviteter och det här ser superbra arrangerat ur.

Joanna Halvardsson sa...


Missa inte dagens lucka i julkalendern som innehåller en snygg ljusstake från Mysvrån design
Tror du skulle gilla den:)
http://www.domkallarmighannes.com/2013/12/julkalender-lucka-9.html

Anna sa...

Vilken härlig dag det lät som och vilket ställe det ser ut att vara och bocken sen. Som hämtad ur Petter och Lisas jul! Tänk om vi haft något sådant här, men icke vad jag vet.