onsdag 11 december 2013

De ultimata lussebullarna - recept

 
 
Jag har knäckt lussebullekoden!
 
Saffransbullar, lussebullar, lussekattor. Kärt barn har många namn. Jag har i flera år testat olika recept på lussebullar utan att hitta det rätta receptet. Men nu äntligen har jag hittat rätt. Såklart vill jag dela det med er och dessutom är bloggen ett ypperligt ställe att förvara favoritrecept. Nu ska jag avslöja några knep:
 
1. För guds skull skippa Kesellan!
2. Värm inte mjölken!
3. Smält inte smöret!
4. Snåla inte med saffranet!
 
Det här receptet är en blandning av flera recept och tro mig att det är många timmars kökstid som gått åt för att få fram det här. Det som är lite speciellt med den här degen är att den görs på kall degvätska, och det är just det som avgör hela grejen. Funkar fintfint även till vanliga bullar. Det här med hur man ska få ut det mesta av saffranet är ju också en grej för sig och även här finns det många metoder. Sprit ska vara det bästa, men det har jag aldrig hemma så det fick bli en annan variant som jag tycker funkar bra det med.
 
Ingredienser till ca 40-45 medelstora bullar.
Degen:
 
3 kuvert saffran
50 g jäst
5 dl röd mjölk
Ca 14-15 dl vetemjöl
2 dl socker
150 g rumsvarmt smör
1 tsk salt
 
Valfri fyllning, för exempel se längre ner.
 
1. Börja med att mortla saffran med lite strösocker. Slå på lite hett vatten (ca ½ dl) som du värmt på spisen (inte kokande) och slå över i morteln. På med plast och ställ in i kylen för att svalna.
 
2. Lös upp jästen i den kalla mjölken. Rör i socker, salt, och saffran. Här är det bra om man spart någon dl av mjölken så man kan hälla i morteln för att på så sätt få ut det sista av saffranet som fastnat.
 
3. Blanda i mjölet, lite i taget. För mig räckte det med exakt 14 dl.
 
4. Arbeta ihop degen en stund. Klicka därefter i den rumsvarma smöret i små bitar.
 
5. Nu kommer den jobbiga delen. men ack så viktigq. Arbeta ihop degen ordentlig! Har du en bakmaskin så kör i minst 10 min, använder du degkrokar och/eller händerna så knåda en stund till.
 
6. Ställ in bunken med degen övertäckt i kylskåpet i 10 min.
 
7. När degen vilar i kylskåpet så kan du förbereda fyllningen (hoppa över den här steget om du ska göra vanliga lussekattor) Vispa ihop 100 g rumsvarmt smör och 1 dl socker (helst med elvisp). Sen kan du göra tillägg efter tycke och smak, tex mandelmassa.
 
8. Jag gör alltid flest "vanliga bullar" av lussedegen i bullformar. Ta halva degen och låt den andra halvan ligga kvar i kylskåpet. Kavla ut en platta (lite mjöl kan behövas på kaveln). Bred på fyllningen med smörkniv. Vill man ha vit choklad (det är något magiskt med kombon saffran och vit choklad) istället för mandelmassa så tar man bara rivjärnet och river på den mängd man vill ha. Jag gör alltid snurror. Viker halva till mitten och viker över den andr halvan, skär dem 1,5 cm breda, snurrar dem och viker ihop dem stoppar in ena ändan igenom bullen underifrån. Ni fattar. Eller kanske inte. Struntsamma hur de ser ut. Lägg sedan på plåten, gärna i bullformar om man gjort snurror.
 
9. Nu ska bullarna jäsa under bakduk. Eftersom den är gjord på kall degvätska tar jäsningen längre tid. Minst 1 timme men jag lät den ligga i 2 timmar. (passade på att göra lite julgodis när jag ändå var i köket och stökade)
 
10. När bullarna har jäst färdigt - in med dem i ugnen på 225 grader i 10-12min. Jag hade dem ganska långt ner i ugnen eftersom jag hade vit choklad i några och det bränns lätt vid. Gå lite på känsla, ta ut dem när de ser färdiga ut. Jag känner inte min nya ugn än så jag tycker det där är supersvårt. Hellre lite degigare än torra är min melodi.
 
11. Men ska man inte pensla tänker du kanske? Jo visst ska man det men inte med ägg. När bullarna är i ugnen kan man koka upp 1 dl vatten med 1 dl socker och 1 krm vaniljpulver (valfritt). Den lilla sörjan penslas på direkt när bullarna kommer ut ur ugnen och sedan på med lite strösocker. Vila under bakduk tills de svalnat och sedan in i påsar i frysen.
 
KLART
 
Jag har aldrig ätit så saftiga och goda bullar i hela mitt liv. Totalt outstanding! Med härlig saffranssmak dessutom. Dottern älskar klassiska lussekattor, som jag själv tycker ofta är alldeles för torra då de inte har någon fyllning. Men till och med dem är supersaftiga. Och maken som inte ens gillar lussebullar överhuvudtaget klämde i sig 5 stycken direkt. Om du provar receptet - skriv gärna och berätta hur de blev och vad du tyckte. Då blir jag superglad.
 
Lycka till!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Nu tycker jag en presentation är dags, snart jul ju!

Sandra sa...

Vi byte också till ett likande som ditt i år. Ica buffe recept, dom bästa Lussebullarna vi någonsin fått till här hemma=) aldrig mer "värma" mjölk eller smör=)

Marja sa...

Hej! Jag testade det här receptet i helgen, och även om jag äter ytterst lite socker, så tyckte jag de var mycket goda! tack för receptet :)

/Marja