torsdag 14 november 2013

Lite keramik

God morgon!
 
I likhet med Tomtens dotter håller jag också på med keramik. Tyvärr har jag inte riktigt samma talang som hon har och därför är det sällan jag visar saker här på bloggen. Jag började hänga i keramikverkstan redan som fyraåring tillsammans med min mormor som alltid varit kursledare. Vid 12-13 år hade jag bättre saker för mig än att dega så jag slutade men förra året började jag igen. Och det var bland det bästa jag gjort. Tekniken sitter i ryggmärgen men som sagt, någon konstnärlig talang är jag inte. Kan knappt rita streckgubbar och jag har handstil som ett barn. Men det gör inget. För att komma hemifrån några timmar på tisdagskvällen, dricka kaffe, förverkliga keramikidéer och snacka strunt med världens härligaste gäng är bland det roligaste jag vet. Det har gått så bra att jag till och med fått hoppa in som kursledarvikarie och på måndag väntar första kursledarträffen.
 
 
Keramikprocessen är lång. Från idé till färdig produkt tar många veckor. Först ska det tillverkas, sen ska det torka i minst 1-3 veckor beroende på storlek, sen skröjbrännas, därefter glaseras och sedan in i glasyrugn. Minst en månad får man räkna med i bästa fall om ugnen är ledig och det är en liten grej som torkar snabbt.
 
I år har jag gjort några enstaka julsaker. Bland annat tre tomtar, en till vardera familjemedlem, som står och väntar i skåpet på första bränningen och jag hoppas att de ska hinna bli klara till första advent. Några beställda julklappar har jag också gjort. Det är nästan det roligaste.
 
 
Mina alster är långt ifrån perfekta. "Det ska synas att det är handgjort" är lite mer min melodi. Kanske är det det bästa att intala sig när man redan på förhand vet att det kommer bli lite snett. Idag visar jag er mina ljusmanchetter. Löjligt enkla att göra och fler är pågång bara jag lyckas hitta de små virkade dukarna som jag använde till mönstret. Julröda får de bli. På manchetten på den övre bilden har jag gjort små hål. Tanken är att jag ska göra en liten girlang av rönnbär till jul och använda färgglada pärlor övriga året. Förhoppningvis kan jag visa slutresultatet senare.
 
 
 Den här lite gröna färgen drar åt mint, en favvofärg här hemma. De gifter sig fint med den övriga inredningen just nu.
 
Det var lite keramik det.
 
Kramar
 

4 kommentarer:

Maries strålande jul sa...

Jättesöta!
Jag provade också på keramik för många år sedan, slutade när vi flyttade och sedan har det varit mycket annat under åren. Men när jag är klar med mina studier som nu upptar mycket av min tid är jag så sugen på att börja med keramik igen. Härligt med inspiration från både dig och Erica.

Erica AKA tomtens dotter sa...

Fint! De röda som komma skall: glaserar du dem? Eller är det engober?
Den röda engoben som vi har är såååå tråkig. Samma färg som tomatsås med grädde eller nåt. Och den eldröda glasyren är snygg som fan - men jättesvår att få ett bra resultat med

Erica AKA Tomtens Dotter sa...

Mmm. Det ÄR svårt. Är det den som heter "Eldröd" som ni har? Här är ett fat som jag gjort med den glasyren: http://tomtensdotter.se/2012/december/ett-grundrecept-sex-sorters-kola.html

Penslat glasyr har jag aldrig gjort. Det verkar svårt att få ett jämt resultat? Eller? Vet bara hur trixiga vissa glasyrer kan vara när man ska göra i ordning märken efter tången...

Just nu har jag precis glaserat adventsljusstaken och en pigljusstake. Nästa vecka får de flytta hem. Sen beskickade jag en mellanstor skål i förra veckan som jag blev sjukt nöjd med. Så håll en tumme för att den har överlevt skröjbränningen :-)

Sofia sa...

Jag ska gå kurs någon gång har jag bestämt jag är jättesugen särskilt på att kavla och göra fina mönster Första advent har Frida Ponten julmarknad med sin keramik i Kungsör ett tips om du vill ha kerakik inspiration! Å julstämning!länk från förra året http://rosorspetsarochrost.blogspot.se/2012/11/frida-pontens-keramik.html