torsdag 7 november 2013

Ett steg i rätt riktning

Nyhet för i år!

Vi har nämligen fattat ett gemensamt beslut inför årets julfirande med tjocka släkten.
Tillsammans har vi 8 barn som firar jul tillsammmans som är mellan 1-6 år gamla. Pakethögen under förra årets julgran var sjukt stor. Större än granen. Nästan. Barnen hade tröttnat på att öppna paket innan vi ens hunnit igenom hälften. Vissa saker har än idag inte lekts med. Och jag som förälder hade ingen koll på vem som köpt vad, vad mina barn hade fått och var jag skulle göra av alla dessa nya leksaker. Samma sak varje år.

Därför har vi tillsammans bestämt att vi inte ska köpa åt varandras barn. Tidigare har vi köpt för ca 200kr per barn alltså över 1000kr på saker som kanske inte ens är önskade. Det var bara en enda stor stress över vad man ska köpa. Ingen tanke bakom. Därför ska vi lägga mer krut inför födelsedagarna och lägga pengarna på något som varje barn verkligen vill ha då istället. Det känns så skönt! Nu har jag bara mina egna barn att tänka på och det räcker gott och väl. Nog för att de också kostar en hel del pengar men då vet jag vad de vill ha och behöver och jag vet att de saker som jag lägger pengar på kommer att användas. Men även här ska jag försöka skära ner och satsa på ett fåtal kvalitativa leksaker som håller för lek. Inget plastigt skit som är trasigt innan nyår. Jag tror det blir bra. Det blir ett provår så får vi se hur alla barnen reagerar. Ärligt talat tror jag inte att de märker någon skillnad. Men vi föräldrar slipper en massa stress och onödiga utgifter och det kommer åtminstone öka min julefrid. Tummen upp för det!

Om jag ska vara lite ärlig och det ska man ju, så måste jag erkänna en sak. Även fast den här idén var ingen annans än min egen från början så tog det emot att uttala orden högt. Jag som själv alltid älskat att både ge och få julklappar  fann en visst tillfresställelse i att se pakethögen växa. Ju fler julklappar desto bättre jul ungefär. Men nu när det hela har sjunkit in så känns det som jag är lite lättare, lite renare samvete och inte lika stor "fan-vad-december-är-dyrt-ångest". Det känns bra. Alldeles förträffligt faktiskt! Tummen upp igen!

Kramar


 

 

5 kommentarer:

Victorias Jul sa...

Jag köper julklappar åt mina två systerbarn men på makens sida köper vi inga julklappar då det är närmare 10 kusiner och det blir bara en massa skitsaker. Till mina barn köper jag inga plastsaker alls utan några bra leksaker och sedan blir det kanske en bok och sedan kläder.

Linda / Candy Christmas sa...

Jag har bara två syskonbarn - dom får klappar. Men annars är det bara mitt eget barn som ska få. Han köper vi dock inte mycket åt - i antal. Men däremot får han ett par rejäla saker. (läs dyra!) Sånt han önskar/behöver. Han är ända barnbarnet på makens sida och mina föräldrar har bara tre barnbarn så han får så det räcker och blir över ändå. För vi firar med lite morbröder och kusiner och sånt -- och även dom köper ju klappar åt de barn som "finns"...

Bra beslut ni tagit, tycker jag.

julpussar sa...

Tack och lov har vi bara två barn i släkten än, men jag försöker verkligen vara restriktiv ändå med paket. Dottern får tillräckligt med klappar från resten av släkten..

Anonym sa...

Ett alldeles självklart beslut - tycker i alla fall jag.
Förresten, om man vill följa dig på Facebook, vad söker man på? Testade på bloggnamnet, men hittade inget.

/Marlene

Anna - På landet Mot skogen sa...

Första gången jag tittar in här, vilken mysig blogg!
Och så kände jag att jag bara var tvungen att kommentera det här inlägget! Jag har gång på gång försökt genomföra samma vid julfirandet med makens familj, men det är som att stånga huvudet i väggen. Det är 11 barn inom den släkten, och en farmor som gillar att "vräka på" och även om jag inte vill låta otacksam så blir det helt enkelt för mycket! Grejer överallt, vad ska man ha allt till....
Heja er! Låter jätteskönt att kommit fram till bra en lösning.