tisdag 15 oktober 2013

Ett litet kom ihåg till mig själv (och andra)


Jag älskar saker.
Saker gör mig glad. Flest saker vinner eller nåt. Speciellt i juletider har jag alltid shoppat som om det inte finns någon morgondag. Men jag har börjat tänka om. Har fått någon form av uppenbarelse och nu blir jag nästan lite ledsen av all konsumtionshets. Blir lite äcklad faktiskt trots att jag inte är så mycket bättre själv.
 
Jag vill inte på något sett uppmuntra folk till att handla julsaker som man inte behöver eller verkligen vill ha. Jag vet att jag ofta visar bilder på kommande julnyheter så det blir lite dubbemoral där. Men bilderna jag visar är mest till för inspiration och för att folk ska hitta julstämningen. Man måste faktiskt inte köpa allt som är fint och som man vill ha. Ibland kan det räcka för mig att gå in på en julavdelning och bara kika runt, få lite julfeelings och sedan traska vidare. Ibland hamnar jag såklart i kassakön men jag försöker tänka till lite innan. Behöver jag den här? Troligtvis inte. Vill jag verkligen ja den? JA! Kommer jag vilja ha den framme om 1, 5, 10 år? Hmm, det är det svåra frågan.
 
Jag vill inte påverkas av trender. Som det året där det var toktrendigt med svarta och lila julgranskulor. Tack och lov gillade jag det inte. Men hade jag gjort det så hade jag kanske handlat julkulor för massor av pengar och året efter när trendvindarna blåser åt ett annat håll så får de ligga kvar i lådan. Det är lite sorgligt. Det är därför jag gillar loppis och second hand. Det är billigt, det är unikt, det är ofta bra kvalitet, det är bra för miljön och ofta gör man en god gärning och pengarna går till folk som behövder dem. Jag har sagt att något år ska jag bara köpa julklappar second hand. Inte i år men någon gång. Egentligen borde jag kanske passa på nu när barnen är små och inte lägger någon större vikt vid var sakerna kommer ifrån. Men jag är inte metalt redo för det än. Många tror att det bara är skit på loppisar men det finns så mycket fina saker som man med enkla medel kan göra ännu finare. Saker som bär på en historia. Saker som än har många år kvar att användas och därför inte bör hamnas på det redan växande sopberget. Jag vill försöka att fokusera på sånt som ger äkta julkänslor som att vara tillsammans, pyssla, baka, bygga snögubbar och åka pulka. För dessa saker, dessa minnen, kan inte ersättas av några plastiga julsaker i världen.

Det var lite mina tankar om konsumtion. Denna text ska jag gå tillbaka och läsa när konsumtionshetsen av julsaker börja göra sig tillkänna i december. Framförallt ska jag läsa den här texten innan jag går innanför dörrarna på Gekås om några veckor, För det är inte lätt att stå emot, det finns ju så mycket fint. Men jag ska jobba på det. Rom byggdes ju som bekant inte på en dag.
 
Kramar till er
 

6 kommentarer:

Liie sa...

Så bra skrivet, jag har också börjat fundera över mina inköp, vad jag verkligen behöver och inte. Blir nästan lyckligare över att inte köpa något, en lättnad över att inte behöva förvara ytterligare en pryl någonstans. Men samtidigt älskar jag att titta på nya saker i affärerna / webshopar och jag tycker inte det är konstigt att vilja visa nya produkter i bloggen trots att man själv inte tänker köpa dem. Jag tycker också om att visa produkter jag gillar men inte köper bara för att inspirera och liksom visa vad för stil jag har :)

Och varje människa har ju ansvar för sitt eget köpande. Visst kan man bli riktigt sugen när man ser något fint i en blogg, men i grund och botten är det ändå upp till läsaren att avgöra om produkten är något denne blir lyckligare av att äga eller inte. Tycker att det aldrig kan vara en bloggares "fel" om en läsare inspireras till att köpa något den inte behöver egentligen. Så fortsätt visa nya grejer, det ger en sån som mig som inte gillar julen speciellt mycket lite bättre julstämning :)

Victorias Jul sa...

Jag håller med dig, jag försöker att inte köpa så mycket saker. När det kommer till julpynt funderar jag ett bra tag innan jag köper något, jag vill verkligen känna att det är något som passar in och som jag kommer att ha länge.
Alla mina julsaker använder jag varje år, har faktiskt lite för lite pynt men jag brukar inhandla något varje år

Anonym sa...

Underbart bra skrivet! Tänker i dom banorna själv. Ibland stoppar jag mig från ett köp bara med tanken på ytterligare kartong/omslagspapper/kasse att ta reda på :-) Men fortsätt ändå visa nya produkter, då får man en översikt och kan göra bättre val av det man ändå tänkt inhandla eller söka efter något liknande second hand. När man som jag passerat 40 kan man eventuell "gå på loppis" i sina egna gömmor också...

/Marlene

Lina sa...

Ett litet tips som jag kan ge er som köpt julsaker i en hast. Eller saker som man fem år senare inte alls vill ha, låt dem glädja någon annan.

När jag flyttade till det hemmet där jag äntligen kunde få in en riktig julgran för en sådär åtta år sen köpte jag julkulor på gekås, sen har jag inte använt dem de senaste 5 åren eftersom jag vill ha mina fina loppiskulor osv.

Men i fjol ställde jag dem och lite annat i trapphuset, med en vänlig lapp om att den granne som ville ta hand om kulorna fick dem, och med en önskan om en God Jul. Trodde faktiskt inte de var någon som ville ha dem, men redan på kvällen var allt borta, de gör mig så glad.

Systrarna CochE sa...

Väldigt bra skrivet! Håller så med dej. Önskar att det var lite mer miljö-tänk här i Norge, där vi bor just nu. Alltfør mycket fokus på att konsumera å køpa nytt hela tiden, finns knappt några loppisar heller. Bra att ibland gå hem å tänka øver saken føre man handlar, så kanske man ser att man inte alls ville ha det man hittade i butiken egentligen.
Men trender å nyheter på bloggarna är ju bara kul!

Linda / Candy Christmas sa...

Så sant...

jag handlar massor på loppis - året om. Kläder, prylar, böcker.... många saker är ju helt oanvända - men säljf för en spottstyver. Klart som korvspad att man kan shoppa loss då.

Det jag slutat använda brukar jag inte orka sälja själv. Men jag skänker till Röda Korset, i alla fall.