söndag 29 september 2013

Julporslin i skåpet


 
 
Hemkommen efter en heldag i Stockholm igår med vintagemässa och en liten loppis och shoppingrunda. Några små julklappar blev det också, om jag nu lyckas hålla dem gömda från nyfikna barn fram tills dess vill säga=)
 
 
Gammalt julporslin är en sådan sak som får hjärtat att klappa lite extra när det dyker upp till en billig peng. Jag har en fin liten samling som används flitigt i december. Grötskålen och mjölkannan från Gustavsberg fungerar både till gröt och att göra fina jularrangemang med hyacinter. Att grötskålen saknar lock och att det finns en och annan liten nagg stör mig inte alls. Mjölkannan har jag i två exemplar, det är bra när man är många runt bordet som ska äta gröt. Jag har en tredje kanna som är formad som en gris och som är obligatorisk vid julfrukosten men den fick fötter och kom inte med på bild. Den söta skålen köptes för en femma på någon sommarloppis. Den hade jag glömt bort att jag köpt så det blev ett trevligt återseende när den dök upp i flytten. Lilltjejen tycker att vi ska ha den som grötskål till tomten och det var en förträfflig idé tycker jag.
 
 
 Det finns mycket vackert julporslin från båda kända och okända tillverkare. Tyvärr brukar de kunna vara väldigt eftertraktade och därmed alldeles för dyra. Men om man som jag inte bryr sig om att det är toppskick, alltid har ögonen öppna och gillar att gå på loppisar, ja då brukar man kunna hitta dem för inga pengar alls, speciellt under sommaren. Min lilla samling är troligtvis långt ifrån färdig, det finns några rariteter som jag hoppas ska dyka upp en vacker dag i någon skrotkartong på någon gårdsloppis mitt ute i ingenstans.
 

Det är lite synd att man inte får njuta av det välgjorda porslinet året om. Några få gånger om året kommer porsinet fram och får huvudrollen på matbordet. Resten av året är det sorgligt nog förpassat längst in i porslinskåpet. På så sätt är det en ganska tråkig sak att samla på egentligen. Användingsområdena i december är oändliga medan de övriga 11 månaderna är totalt oanvändbara. Kanske skulle ta och investera i ett gammalt vitrinskåp så att man kan tjuvkika på tomtedetaljerna året runt utan att folk höjer på ögonbrynen? Så får det nog bli.
 

4 kommentarer:

Johanna sa...

Jag vill också ha julporslin! Jag får börja leta!

Axelina sa...

Åh vilket fint julporslin!!

Anonym sa...

Din blogg är verkligen härlig och mysig och har jättefina bilder ! Tack för mysig läsning !
/Vendela

Anonym sa...

Hei! Skålen med 'dansende' nisser er en av delene i Porsgrund's (norsk)juleservise.
-I tusenvis av norske hjem dekkes spisebordet med det tradisjonsrike Nisse-serviset på julaften og når familien samles til juleselskap. Porsgrunds Porselænsfabriks sagnomsuste servise ble tegnet av fabrikksjefens 11-årige datter i 1909. Dekoren er inspirert av de skøyeraktige norske fjøsnissene, og har med tiden blitt en del av norsk kulturarv.- Det finnes veldig mange deler - gløggservise også! ;o)
En serveringsskål 325cl ca 459 NOK, så en femma var bra!
Hilsen Line i Oslo.