torsdag 8 augusti 2013

Julböcker 2013 del 1

Hej!

Som den boknörd jag är tänkte jag tipsa om kommande julböcker som beräknas dyka upp i handeln i höst. En hel del godbitar faktiskt, det gillar vi! Förhoppningvis kommer det komma några recensioner av en och annan julbok här i bloggen. Det kommer inte bli lika många som förra året, den tiden finns inte med två barn och ett hus som ska totalrenoveras. Men några guldkorn kommer nog att dyka upp.

Morberg firar jul

Vi börjar med ett måste i bokhyllan - Morberg firar jul
Boken ges ut av Bonnier Fakta och är självklart skriven av Per Morberg. Jag får rysningar bara jag tittar på boken och läser bokbeskrivningen. Så jäkla underbar! Hoppas att den lyckas leverera rakt igenom. Beräknas komma i bokhandeln 29 oktober.
 


"Baka pepparkakshus, skjuta gran, köra släde, gå på isutflykt, bjuda på smokingmiddag - välkommen till Per Morbergs jul på Tullgarn där snön lyser vit på taken och tomten är vaken. Och välkommen in i köket där sill, skinka, korv, nubbe, knäck, kola och allt det där andra som hör till förbereds inför julens och nyårets festligheter.

Min längtan efter julen är obefintlig. Det första som infinner sig när vintermörkret lägger sig är en önskan att fly bort. Hur ska jag komma undan? Kan jag fly obemärkt? Kan jag gömma mig och vara osynlig? Svettig och med hjärtklappning känner jag hur första advent och de andra helgerna närmar sig. Alla kalas, alla paket, alla konflikter. Besvikelsen över att inte få det man önskar sig. Mättnaden.
Motvilligt sätter jag igång. Blandar glögg, bakar saffransbullar, gravar lax. Huset är snart ett inferno av kastruller, pynt och omslagspapper. Men då händer det igen - den där speciella julkänslan infinner sig. Hur är det möjligt? Är det dofterna, smakerna, minnena? Är det snöfallet, de levande ljusen eller bara ren och skär utmattning? Julen är en pärs - och alldeles, alldeles underbar.

Per"

Året med Ernst

Ica Bokförlag väntas ge ut tre intressanta titlar i höst, varav en med allas vår Ernst - Året med Ernst.  Ingen julbok egentligen men ändå ett måste om man avgudar Ernst och jag gissar på att det blir några sidors julinnehåll. Om inte annat är det en formidabel julklapp! Kommer i butik 6 september.

 
 
"Vår mest folkkäre inredare har sin egen syn på årstiderna - liksom på matlagning, inredning, hemmafix och trädgård. Året med Ernst är hans livsfilosofi i bokform!

Varje årstid innehåller något unikt, och det gäller att hinna njuta innan ögonblicket flimrat förbi. I denna bok får vi följa Ernst Kirchsteigers vardag från kök till täppa, via snickarboden och färgpytsen, och ingen kan som Ernst få oss att upptäcka de förunderligt vackra detaljer som hela tiden finns där i vår absoluta närhet.

Inspirerande tips, underfundiga lösningar och läckra recept varvas med Ernsts filosofiska betraktelser över tillvaron och tidens gång. Året med Ernst är den perfekta presenten till alla som älskar Ernsts stil. Och för alla som bara vill njuta av en sällsam blandning av livets goda, speglat genom årstidernas skiftningar."

Fixa julen

Bok nummer två från Ica bokförlag är Fixa julen som är skriven av Liselotte Forslin, Birgitta Rasmusson, Jan Gradvall, Tove Nilsson och K-C Wallberg (supertrevliga K-C Wallberg som flera av oss julbloggare fick träffa under förra årets bloggträff och göra korv tillsammans med). Ges ut 7 oktober.

 
 
"I Fixa julen! har proffsen samlats för att dela med sig av sina bästa tips för en stämningsfull och avkopplande jul.

Var förberedd med glöggen till första advent. Lär dig planera julbordet för alla smaker. Och när julstöket är över och maten sjunkit undan bli inspirerad till en gnistrande nyårsfest!
Författarna är alla experter på sitt område men anpassar sina recept och tips så att det ska fungera även hemma hos dig.

Maten Liselotte Forslin, Tove Nilsson, Birgitta Rasmusson och KC Wallberg hjälper dig med recept på maten såväl till det klassiska julbordet som till det vegetariska baket och godiset.
Dryckerna Bengt-Göran Kronstam tipsar om dryckerna som passar både till skinkan och till nyårssupén.
Klapparna Mai-Lis Hellénius visar hur du slår in presenterna så att de blir de läckraste och mest personliga klapparna under granen.
Stämningen Catharina Lindeberg-Bernhardsson förgyller rummet och gör festfint med dukning och blommor.
Myset Jan Gradvall väljer julmusik och filmer som gjorda för att krypa upp i soffan och njuta av under mellandagarna."

Mera julstämning

Sista boken från Ica bokförlag som man bör hålla ögonen efter är Mera julstämning av Maria Bannura som ges ut 7 oktober.
 
 
"Massor med tips och förslag på både traditionella och mer trendiga pyssel att ägna sig åt under mysiga hemmakvällar i väntan på julen. Här hittar du beskrivningar till färgglada julgransdekorationer, annorlunda adventsljusstakar, fina paketinslagningar, festliga dukningar och mycket mer. "


Roligare än så här blir det inte i år. Få men naggande goda enligt mig. Förra året gav det ut galet mycket julböcker och det är möjligt att det kommer fler än så här men dessa var de som fanns med i de störra förlagens höstkataloger. Mycket möjligt att det även dyker upp utländska böcker som är värda en titt. Några barnböcker kommer också ges ut men mer om det senare.

3 kommentarer:

Johanna - Mitt vinterland sa...

Den där pysselboken skulle jag vilja ha!..

Victorias Jul sa...

Morberg boken ska jag ha den verkar så bra

Em sa...

Jaha, där var pappas julklapp/adventsklapp klar. Han har nog ALLA böcker av Per Moberg så inte kan jag väl missa att köpa den åt honom också. Nu är väl visserligen julen mer en favorit hos mig och mamma, men det är ju trots allt pappa som lagar mycket av maten.

Kram