onsdag 5 december 2012

Om att skapa nya jultraditioner

Hej på er!

Vilket väder vi har! När snöstormen har lagt sig så hoppas jag att kylan håller i sig fram till jul. Så fort det slutat snöa och näsan har slutat rinna så är det dags för pylkapremiär för nu äntligen är hela stan täckt av ett vitt täcke.

Jag har funderat en del på det här med traditioner och hur viktiga de faktiskt är för att man ska känna de efterlängtade julkänslorna. Att de kan bli en hel del nya traditioner, mer eller mindre frivilligt, när man lever med någon annan är ganska vanligt. Men att skapa helt nya traditioner tillsammans är något som jag har funderat allt mer på nu när man har små barn och det är dags att skapa de traditioner som kommer bli viktiga för dem som vuxna. Vissa saker, som att baka pepparkakshus, har inte varit ett måste när jag var liten, vi gjorde det om tiden och orken räckte till. Likaså nu, 2010 gjorde vi ett hus, förra året blev det inget men i år hoppas jag på att det ska bli av. Det är en sak som jag hoppas ska bli en tradition, något som vi ska göra varje år tillsammans med barnen när de blir större. Alla nya saker som jag bakar och godis som jag tillverkar blir också lätt traditioner och det blir favoriter på godisbordet, inget är dock hugget i sten för när man provar en massa nytt varje år och man gillar det mesta som man tillverkar så måste man kanske variera sig lite eftersom det finns ju en gräns för hur mycket man orkar och hinner göra och framförallt äta. Lakritskolan är en sån sak som jag aldrig kommer byta ut, likaså saffransskorporna och lussebullarna med vit choklad eller mandelmassa. Och mormors jullimpa såklart.
Allt annat tillåter jag mig att variera från år till år. Nytt förra året var saffransscones som jag bakade tidigt på julaftonsmorgon och det kan ha varit bland det godaste jag ätit och vips så var en ny tradition skapad.
 
När det gäller nya traditioner blir jag ofta inspirerad av filmer, tidningar, vänner och bloggar. Att tända ljus överallt på julaftons morgon kommer från Madicken, vår julklappslek kommer från början från ett forum på internet. En ny tradition som jag vill införa i år såg jag första gången i julkalendern "En riktig jul" och den nämndes även i ett reportage i Allers julmagasin, nämligen att få godis en sko eller stövel natten till 6:e december, Sankt Nikolausdagen. Från samma tidning och samma familj blev jag även inpirerad av att de ringde i en klocka när granen var klädd och allt var färdigt för julen för att barnen skulle veta att nu är det jul. Nu har jag inte en stor salong och jag klär inte granen i hemlighet men någon variant på den traditionen skulle man nog kunna bygga vidare på, jag får fundera lite på den saken.

Men tillbaka till det här med Sankt Nikolausdagen som faktiskt är imorgon. Jag ville ha gamla franska skor att lägga godiset i men när prislappen visade närmare 2000kr så fick jag tänka om. När jag var i Stockholm på bloggträffen så var jag inne i den vackra vintagebutiken Old Touch och helt plötsligt stod de bara där, de perfekta skorna. Antika skor i grått med ett strasspänne från Nordiska Kompaniet som det så fint står inuti skorna. Som gjorda för mig och den stil jag gillar och de funkar att ha framme året om (och de passar dessutom perfekt på fötterna) Jag förstod att jag skulle ångra mig om jag inte slog till så jag köpte dem trots att jag skulle fått ett par nya vinterskor för samma pris. Lite slitna, det saknas lite strass men det är ju sånt jag gillar, det ska se använt ut.
Tänk vilka golv dessa skor har dansat på!
Lilltjejen är införstådd med att skon ska ställas innanför ytterdörren ikväll och inplastat godis ligger och väntar i köksskåpet.
Välkommen Sankt Nikolaus! 
 
Vilka jultraditioner är "måsten" för er och de har funnits från er barndom, eller har tillkommit när ni lämnade singellivet eller har ni helt enkelt har skapat dem tillsammans. Finns det några nya traditioner som ni skulle vilja införa?

Kramar


 

3 kommentarer:

Johanna sa...

Vilken härlig tradition, och vilka härliga skor! :) Dem var verkligen vackra och fyllda med minnen, det syntes nästan :)

Nina sa...

ÅÅh kan du inte dela med dig av receptet för saffransscones? Tack för all julstämning! :)

Jul i Laloland sa...

Det här var en mysig idé!
Klart snovärd =)
Och vilka skor!!! >Tänker genast på litterära salonger med sherry och punch och lustna blickar från kavaljerer med monockel och tragiska kärlekshistorier och kavata kvinnor som kämpade för emancipation...nu kickade författaren i mig i gång. Men verkligen superfina och såklart - minnestunga!