torsdag 15 november 2012

Pepparkakslimpa

Hej
 
Sent igår kväll fick jag för mig att tjuvstarta med julbaket och som uppvärmning ville jag prova något som funnits på baklistan länge nämligen Pepparkakslimpa. Brödet slänger man ihop fort, det som tar tid är när den ska in i ugnen vilket tar ca en timme, eller i mitt fall 75 minuter. Klockan var mitt i natten när jag var färdig men nybakat bröd är alltid värt att vänta på. Pepparkaksbrödet är nog mer gott än nyttigt och det är väldigt sött, så det går nog hem hos de flesta ungar. Det är inget bröd som man kan äta upp en hel limpa av på en gång för den är ganska mäktig men oj så gott. Riktigt saftigt och det ska helst vara varmt med en stor mängd smältande smör på. Det är ju en fördel om man älskar pepparkakor när man bakar det här, även fast det inte är någon mald nejlika i degen så riktig pepparkaka är den inte men smaken påminner lite om mjuk pepparkaka. Jag värmde en skiva i micron till frukosten imorse och det smakade verkligen jul och den underbara doften spred en härlig julstämning i hela huset.

Du behöver:
1 liter vetemjöl
1 dl strösocker
3 dl sirap
4 dl mjölk
½ msk kanel
½ msk ingefära
½ msk stött kardemumma
1 tsk bikarbonat som blandas med 1 msk vatten

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda ihop sockret med mjölet i en egen skål. Vispa därefter ihop mjölken och sirapen och häll sedan ner sirapsblandningen i mjölblandningen och rör om. Blanda ut bikarbonaten med vattnet och häll i smeten och därefter även kryddorna. Häll i smeten i en smord och bröad form och ställ in den i mitten av ugnen i ca 60-70 minuter. Känn med sticka när den är färdig.
 
Serveras med smör eller något annat gott. Själv föredrar jag något salt eller en lyxig ost för att ta bort lite av det söta. Philidalphiaost kan också vara gott på.

Kramar

 

1 kommentar:

Stockholmsjul sa...

Åh herre, jag som är så svag för bröd överlag, den här kommer inte räcka länge om jag bakar den här hemma :) Om tiden finns i veckan så kanske det blir av, har vart sugen på pepparkakor de senaste dagarna så det vore väl perfekt!