onsdag 14 november 2012

Pepparkakornas pepparkaka


 
Jag skrev ju igår om de vackra burkarna från Arbrå Ångbageri innan jag hunnit testa själva innehållet. Enligt de kommentarer jag fick är dessa pepparkakor bland de godaste man kan hitta när det gäller köpepepparkakor så förväntningarna var höga inför provsmakningen.

Egentligen är det väl så att man ska se burkarna som en bonus när man köper pepparkakorna från Arbrå Ångbageri men i mitt fall är det nästan tvärtom, pepparkakorna blir en god bonus till de vackra burkarna. För goda är dem, pepparkakorna alltså. Och med goda menar jag riktigt, riktigt goda.

 För mig är det tre saker som är viktiga när jag köper pepparkakor; lukt, konsistens och smak. Redan när man öppnar burken så sprider sig en underbar doft av pepparkaka i hela köket, jag känner mig som en vinprovare där jag står med näsan i burken för proffsen luktar ju alltid innan de smakar. När det gäller konsistensen så är de perfekta, de är härligt spröda och nästan smälter i munnen, precis så de ska vara, vilket jag saknar hos andra köpekakor, de är alltid för hårda. Och sist men inte minst smaken - så här ska pepparkakor smaka. Man känner tydligt alla kryddor utan att vara för starka. De här är pepparkakornas Rolls Royce, jag kommer aldrig mer kunna köpa några andra pepparkakor efter det här. Vilket både är bra och dåligt, bra för att jag har hittat "The pepparkaka", dåligt för att de inte säljs här vilket kommer bli dyrt att beställa varje år och vårt årliga pepparkaksbak kommer kännas överflödigt. Varför baka och krångla och sedan käka halvbrända dammiga pepparkakor i ett halvår när man kan köpa perfektion i världens vackraste burk? Det skulle vara för julstämningens och barnens skull i så fall.

Angående valet av årets julvärd. I år har SVT fattat det bästa möjliga beslutet. Ska det vara en kvinna ska det vara Sarah Dawn Finer. Hon har en speciell plats i mitt hjärta efter att hon sjöng "Kärleksvisan" för Kronprinsessan och prins Daniel, det är den vackraste låt jag hört och den blev
 ett självklart låtval på vårt bröllop - från mig till maken.

Idag har jag hunnit hämta ut makens julklapp som ska gömmas där jag vet att han aldrig är, tvättmaskinen kanske? Nu är det storröj som väntar medan Lilltjejen är på dagis.
 
Kramar

2 kommentarer:

mamma sa...

Pepparkakorna smakade ljuvligt, men mamma vill ha en av de fina burkarna, till sina pysselgrejer.

Anonym sa...

Åh, så ljuvliga burkar! Såg just dem i en liten inredningsbutik här i vår lilla stad Mariehamn. Då måste jag genast dit och köpa en burk!

/Mia