lördag 10 november 2012

Flätat julpynt i papper

 
Eller "Julkurver" som mitt norska exemplar av boken heter, är skriven av Beate G. Lindseth och utkom första gången 2008 men finns nu i ny utgåva från 2011, utgiven av Cappelen Damm förlag i Norge. Bokens svenska namn är just "Flätade julpynt i papper" och det är just det boken handlar om. Boken är proppfylld av olika modeller av den klassiska korgen i papper som hängt i svenska julgranar i generationer.
 
Förra året försökte jag mig, för första gången, på att fläta en liten korg. Jag hade ingen mall så klippte på frihand och jag lyckades med nöd och näppa få ihop en korg, att ha en ordentlig mall är a och o för att resultatet ska bli lyckat. Och mallar finns det i den här boken till samtliga modeller som visas. Det finns även en bra grundläggande beskrivning av hur man ska göra och vilka typ av verktyg man behöver. Både nybörjare och mer erfarna korgflätare hittar något att bita i här, själv blev jag sugen på att göra en hel hög korgar med vintagetema och fina scrapbookingpapper. Fint både i granen och i fönstret. Jag gillar att pyssla med papper just för att man kan variera i det oändliga och det går ganska snabbt och är relativt billigt. Det tråkiga är att det är lätt hänt att de inte är lika fina efter ett år i en kartong i ett fuktigt förråd, men då är det ju bara att göra nya med nya papper och nya teman.
 
Det som är lite roligt med det här med att fläta hjärtkorgar är att det var mammas mardröm när vi hade pysselkväll på dagis när jag var liten, hon fixade det verkligen inte. För man behöver ju ett speciellt tänk när man är ovan, det kräver högsta koncentration innan man kommit in i det och är man trött eller barn som ska "hjälpa till" då är det kört för min del. Med tanke på mammas ovilja att fläta hjärtan så skickar jag nu över en utmaning till henne, eftersom jag vet att hon läser här, minst 3 olika hjärtan från boken ska göras av både henne och mig innan jul - snyggast hjärta vinner.
 
Ni glömmer väl inte tävlingen som avslutas imorgon kl 18.00?
 
Kramar


3 kommentarer:

Anna sa...

Underbart klassiskt pyssel. Vore kul att ha den boken så man lär sig lite mer än bara den urklassiska varianten. Tack för boktipset!

Linda sa...

Pysselbok! Måste spanas in. Tack för tipset!

mamma sa...

Schysst utmaning, du vet att jag inte fixar dessa korgar, får ångest bara jag tänker på det.