tisdag 20 november 2012

Bästa receptet på lussebullar sökes!

Hej!

Nu börjar det att dra ihop sig till julens premiärbak, lussebullar gör jag alltid under första adventshelgen och det är en stor och helig tradition för mig. Men nu behöver jag er hjälp söta vänner.
 
Jag undrar om det är någon bloggläsare där ute som sitter och trycker på ett riktigt bra recept på lussebullar? Eller något tips på hur man ska göra för att lussebullarna inte ska bli så torra, vilket mina ofta blir trots att jag använder Kesella. Jag vill också gärna ha en rejäl saffranssmak, det ska kännas att det är saffransbullar man äter. Jag vet inte hur många olika recept jag provat men ännu har jag inte hittat rätt. Så tips och recept mottages tacksamt så lovar jag en liten sammanställning här på bloggen med de tips som kommer in och efter provbakningen.
 
Förresten - hur formar ni era lussebullar? Som klassiska lussekatter? Som vanliga bullar? Som muffins? Längder? Vad har ni för fyllning? Använder ni russin? Med eller utan Kesella? Har hört att de kan bli torra med för mycket Kesella.

Jag körde i muffinsformar i många år med mandelmassa och längder med vit choklad. Numera blir det några klassiska lussekatter till maken (alltid utan russin, använder pärlsocker istället) och vanliga saffransbullar med vit choklad i hälften och resten med mandelmassa till mig. MUMS!

Ett recept jag ska prova i år är receptet från Tomtens dotter, men som sagt fler superrecept, tips och trix sökes för att någon gång kunna servera de perfekta lussebullarna.
 
Kramar

 

7 kommentarer:

Lars sa...

Hej,

Besökstoppen är en helt ny bloggtopplista som har fiffiga funktioner som att kunna knyta etiketter till sitt konto och en sökfunktion på sidan. Detta för att bloggläsare ska kunna hitta nya bloggar på ett enkelt sätt. Hela idén med Besökstoppen är att sidan riktar sig främst till bloggläsare och inte bara bloggare, som andra topplistor riktar sig till.

Medlemmar får en lättillgänglig och snyggt presenterad statistik och självklart kommer det generera mer besök till er blogg eftersom fler kommer att uppmärksamma den via Besökstoppen. Medlemskap är så klart gratis.

Mvh
Besökstoppen

Elin sa...

Kolla in mitt senaste inlägg på min blogg! Där jag nyss lagt upp om just ett grymt recept på lussebullar, dem blev RIKTIGT saftiga! jag hade i ca 3 dl mindre mjöl än receptet skriver, läs du på receptet där :)

http://elinsjulmys.blogg.se/2012/november/lussebullar-resultat.html

Kajsa sa...

Förra julen gjorde jag lussebullar som kanelsnäckor, fast fyllde dem med smör och vaniljstång, sedan rev jag mandelmassa över. Jag brukar ha kesella i degen och ha i lite mer smör än som där står ca 50-100 gram mer. Mina blev frasiga som wienerkakor nästan och guuudomligt saftiga! :)

Melody Shih tzu sa...

Lite lösare deg än vanligt är viktig, dessutom brukar jag inte smälta smöret, utan klicka i det rumsvarmt.
Saffran får ligga i lite cognac/rom ett par dygn innan
så ger den mycket smak åt degen. Spriten känner man inget av, den dunstar bort.
Blir nog baka av i morgon!
Melodys matte

Anonym sa...

Tycker Arlas recept funkar superbra! Enkelt och gott.Och byter man ut mjölet mot fullkornsmjöl/dinkelmjöl, eller blandar vetemjölet med mandel/och kokosmjöl och byter ut strösockret mot råsocker, så blir de nyttigqare,men ändå goda och saftiga.

Ingredienser
ca 35 st
50 g jäst
100 g Svenskt smör från Arla
5 dl mjölk
250 g Arla Köket® Kesella kvarg
2 påsar saffran, 1 g
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
ca 17 dl vetemjöl

Garnering:
russin

Pensling:
1 ägg

Gör så här
Smula jästen i en bunke. Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till max 37°. Häll det över jästen. Tillsätt övriga ingredienser. Arbeta degen smidig. Låt jäsa under bakduk ca 30 min. Sätt ugnen på 225°. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Dela den i 35 bitar och baka ut enkla lussekatter. Lägg på plåtar med bakplåtspapper. Garnera med russin. Låt jäsa ca 20 min. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen 5-8 min. Låt svalna på galler.

Erica AKA Tomtens Dotter sa...

Jag har fått medhåll i att mitt recept är det bästa, se denna länk, så jag tycker att du ska köra på det MEN kanske göra som Melody skriver ovan, nämligen att låta saffranet dra i lite cognac innan baket. Har läst på flera ställen att det ska vara the real thing.

http://trasslanna.wordpress.com/2012/11/19/de-basta-nagonsin/

Anonym sa...

Här finns det absolut bästa enligt mig då :-)
http://blogg.passagen.se/cenedra/entry/mamma_bulldeg_och_f%C3%A5r
hälsn. Lotta