torsdag 8 december 2011

Koka kola - Mina favoritrecept!

Kola hör till favoriterna här hemma, hemmagjorda ska de vara såklart! Jag har nog blivit lite av en kolaexpert under åren och jag har provat många recept.  För att lyckas med kolan och för att underlätta för sig själv så är det superviktigt att ha en bra sockertermometer. Jag har sagt det förr och jag säger det igen. Skippa de digitala termometrarna som har en tendens att gå sönder vid för höga temperaturer (jag har avverkat ett par stycken). Skaffa en riktig termometer istället, kostar ca 200kr och är värd varenda krona.
...
Lakritskolorna gjordes förra veckan (lär bli en sats till). Chokladkola avklarades i helgen och just nu står en sats av Änglakolan (smörkolan) på spisen och puttrar. Jag ska även göra pepparkakskola som blivit favoriten hemma hos min mamma men i år ska jag prova ett nytt recept för att slippa micron. Receptet jag utgår från är samma som smörkolan men med pepparkakskryddor som tillägg. Tänkte att det var dags att bjuda på recepten.
...
Eftersom jag gör så pass många olika kolor så är det viktigt att hålla isär dem. Jag slår alltid in alla kolor i bakplåtspapper (förutom pepparkakskolan som jag häller upp i ischokladformar)  för att det inte ska bli en stor klump när de kommer fram i värmen. För att särskilja dem brukar jag rita ett hjärta med röd penna på någon, klistra fast ett bokmärke på någon sort eller knyta fina band runt en tredje sort. Det finns många enkla sätt att variera utseendet och visst tar det lite tid men perfekt om man tex vill ge bort en burk med blandade kolor.
...
Lakritskola ca 60 st
Lakritskolan har blivit en klassiker bland julbloggarna och även här hemma där den varit favoiten på godisbordet i flera år.
Originalreceptet kommer från Johanna Westmans bok " Julgodis- för små och stora sockerbagare". Vill man följa hela receptet så ska de doppas i choklad och strös med flingsalt. Just den biten har jag hoppat över (hittills) både pga av lathet men också pga av att kolan är så supergod ändå.
...
Ingredienser:
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker1 dl sirap1 msk kakao0.75 dl turkisk peppar (en halv påse)2 tsk smörEv. 200 g mörk choklad om man vill doppa kolan choklad
...
Gör så här:
Klä en form, ca 20 x 20 centimeter, med bakplåtspapper.
Krossa karamellerna i en mortel.
Blanda grädde, socker, sirap, kakao och de krossade turkisk pepparkaramellerna i en tjockbottnad kastrull. Låt det koka upp under omrörning (var försiktig så att inte den turkiska pepparn bränner fast). Låt sedan koka kraftigt utan lock tills termometern visar 120 grader eller tills smeten klarar kulprovet. Det tar ca 15 minuter i en vid gryta. Rör om då och då.
Rör ner smöret och häll smeten i formen. Ställ kolan kallt att stelna.
...
För chokladdoppniing: Smält under tiden chokladen i vattenbad låt den svalna. Det ska helst bara vara ca 10 graders skillnad på kolan och chokladen!
...
Skär eller klipp kolan i bitar. Doppa varje bit i chokladen och lägg upp på ett galler eller på ett bakplåtspapper.

Chokladkola " julkola" ca 60 st
Ingredienser:
100 g smör
 2 dl vispgrädde
 3 ½ dl socker
 1 dl sirap
 3 msk kakao (för lite starkare chokladsmak kan man ta 4 msk)
 1 msk vaniljsocker
 2 msk glukos eller honung (jag använder glukossirap)
...
Gör så här:
Smält smöret i en tjockbottnad kastrull
Blanda i resten av ingredienserna.
Rör med visp så att smeten blir slät.
 Rör sedan bara då och då under kokningen, inte hela tiden.
 Koka på medelvärme tills temperaturen är 120 grader (125 om du vill ha hårda kolor), eller håller för kulprov.
 Häll upp smeten i en liten smord, eller lägg på ett bakplåtspapper, långpanna el liknande form, ca 20x30 cm.
Låt stelna, över hela kakan på en skärbräda och skär eller klipp lagom stora bitar.
 Vik in kolorna i smörpapper.
...
Världens godaste smörkola (Änglakola) ca 50st
Detta recept är ett gammalt recept från Leila Lindholm och jag rekommenderar att göra två satser (inte på samma gång) för dessa är så sjukt goda. Jag brukar också alltid göra pepparkakskola, en annan favorit som hängt med länge. Tidigare har jag gjort dem i micro men i år ska jag för första gången använda mig av det här receptet som grund och även ha i 2 tsk pepparkakskryddor eftersom jag föredrar att göra kola på spisen med en riktig sockertermometer. Detta recept går även att variera på många olika sätt genom att tillsätta valfria kryddor i slutet av koktiden.
...
Ingredienser:
100 g smör
2 dl vispgrädde3 dl strösocker1 dl ljus sirap1 tsk vaniljsocker
Ev 2 tsk pepparkakskryddor för pepparkakskola (eller annat smaksättning)
...
Gör så här:
Smält smöret i en tjockbottnad kastrull.
Rör ner grädde, socker, sirap och vaniljsocker och koka utan lock tills termometern visar 120 grader (alt 125 för hård kola) eller håller för kulprov. tar ca 15-30 minuter. Rör om då och då.
Rör sedan ner eventuell smaksättning (hoppa över detta steg vid vanliga smörkolor)
Häll upp kolan i en form med bakplåtspapper och låt stelna.
Skär i lagom stora bitar och slå in i bakplåtspapper och dekorera med tex band, spets, bokmärke eller rita ett hjärta.
Lycka till!

 

3 kommentarer:

Stockholmsjul sa...

Mmmm den där julkolan verkar riktigt god! Tror jag ska pröva till helgen om vi får tid :)

Helena - Hellys Jul sa...

Å herre jösse vad sugen jag blev nu. Flera julbloggar har skrivit om lakritskola och då jag är fan av både kola och lakrits så låter det som min grej. Tack för recepten :)

Erica AKA Tomtens Dotter sa...

Nu ska jag förenkla din vardag tror jag... Jag brukar köra vitt, beige och brunt bakplåtspapper :-) Då separerar man dem rätt bra!