onsdag 23 november 2011

Pepparkaksdegen är satt!

Foto: Madeleine W - Julbloggen Min vita jul

God kväll!
Nu jäklar är det officiellt jul här i huset! Pepparkaksdegen är äntligen satt och ligger nu som två stora bajskorvar i kylskåpet i väntan på helgen. Förra året gjorde jag pepparkaksdegen efter ett recept i boken Pepparkakshus & mera julbus och jag var jättenöjd med resultatet även fast degen egentligen är framtagen för att bygga just pepparkakshus. Idag valde jag att prova ett nytt recept i jakten på det perfekta degreceptet. Dagens recept kom från boken Julens godsaker av Mia Öhrn och det som tilltalade mig mest var att origanlreceptet var från 1800-talet och jag tyckte det var spännande att man skulle ha citronskal i smeten. Till min hjälp hade jag min dotter som älskar att göra mig sällskap i köket när det är dags för bakning. För att höja julstämningen hade jag fullt med tända ljus och självklart - julmusik. Jag valde att tjuvstarta med julmusiken, dock tog jag inte de juligaste av mina skivor utan det fick bli förra årets nya favorit "Vår jul" med Shirley, Sonja och Sanna. De andra spar jag till senare.
...
Eftersom jag inte har provsmakat slutresultatet än så blir det ingen djupare recension än. Men det jag kan säga  hittills är att degen tar lite längre tid och är lite omständigare än mitt gamla recept. Jag har lite orolig över degens konsistens, idag var det lite för svårarbetad för mitt tålamod men jag hoppas att det kommer rätta till sig efter några dygn i kylen. Smaken då? Ja självklart har jag smakat och degen är väldigt god, lite syrlig och fräsch smak men pepparkakssmaken har ju inte kommit fram ordentligt än. Dottern kunde knappt sluta äta så jag antar att det ger degens smak godkänt!=)

Kramar

3 kommentarer:

Helena - Hellys Jul sa...

Vad mysigt ni har det! Vi ska nog ta till å baka i helgen. Sonen sjunger "En Sockerbagare" hela dagarna så det kan ju vara passande. Tror dock vi fuskar å spar tid med att köpa färdig deg i år. Man kan inte vara proffs på allt ;)

Emelies Christmas sa...

Mys! :)

Anonym sa...

Här får du ett SUPERrecept på pepparkakor som kommer från min kompis farmor som nyss gick bort i dryga 90 årsåldern - jag har testat en del pepparkaksrecept genom året - men detta är outstanding:
http://gourmetsallskapet.blogspot.com/search/label/pepparkakor