tisdag 15 november 2011

Sammanställning: Så mycket kostar julbaket 2011

God morgon!

Efter många timmars hårt, men roligt, slit så är jag äntligen klar med mitt lilla julprojekt som alltså gick ut på att ta reda på den totala, och enskilda, kostnaderna för julens godis och bakning. Slutsamman för allt som ska tillverkas i köket här hemma julen 2011 är 967kr! Då har jag ändå inte räknat med de eventuella dubbla satser av sådant som tar slut superfort som tex lakritskolan, pepparkakskolan och knäcken. Jag har räknat på de exakta grammen så av de saker som jag inte har hemma kommer jag såklart vara tvungen att köpa större förpackningar än vad jag behöver vilket ökar på kostnaderna ytterligare. Så jag räknar på en slutsumma runt 1200 om jag håller mig till mina listor.

Några åsikter om detta? Onödigt? Bättre att köpa färdigt? Är det värt det? Vad tycker ni?
Personligen älskar jag att baka och jag tycker inte att min lista är onormalt lång inför julen. Men visst är det mycket pengar. Jäkligt mycket pengar. Kanske till och med dyrare än hela julbordet. Lägg därtill alla timmar man spenderar i köket. Jag kommer nog hålla mig till min lista, trots den höga kostnaden, mest för att jag redan börjat handla ingredienser. Men det har gett mig lite perspektiv på det hela. Som tex pepparkaksdegen, vad kostar den att köpa färdig i butik? 25kr? Jag som gör egen får betala det dubbla men pepparkakorna blir då mycket godare och lättare att jobba med. så det är en en smaksak vad man prioriterar. Jul för mig är att stå vid spisen. Och då jag inte kommer köpa så mycket nytt julpynt så kan jag med hyffsat gott samvete prioritera julbaket=)
...
På tal om kostnader, en sak som jag kom att tänka på när jag höll på med alla siffror är att vilken fördel det skulle vara om alla bakböcker skrev ungefärlig kostad innan varje recept. Självklart är det svårt att skriva ett exakt pris eftersom det varierar vart man handlar och vilken kvalitet man köper på varorna. Men många större bagare/kockar som tex Leila Lindholm eller Systrarna Eisenman har en tendens att använda sig av lite "udda" ingredinser som man kanske vanligtvis inte använder och har hemma och därmed inte har en aning om vilken prisklass de tillhör.
...
Så till mitt resultat. Billigast är Chokladkolan, Änglakolan, Pepparkakskolan och Knäcken som kostar mellan 8 och 15kr per sats. Dyrast är Rocky Road fudge som hamnar på nästan 120kr. Däremellan har vi Snickers på drygt 70kr och min favorit, Lakritskolan på 45kr. Det märks verkligen att kostnaderna drar iväg så fort det är choklad inblandad.
...
När det gäller julbaket är det saffransbullarna som är dyrast, ca 150kr, men då är det två satser inräknat. Här är det ju såklart saffranet som är den tyngsta kostnaden. Saffransskorporna hamnar på nästan 70kr, likaså Noblessekakorna och Knäckborownies. Strax därunder, mellan 40 och 60kr, ligger den hemmagjorda pepparkasdegen (billigare att köpa egen alltså) och Gingerbread brownies.
...
Så vad kan jag dra för slutsater efter det här. Ja det som jag redan har konstaterat - det är dyrt att julbaka! Visst blir inte kostnaderna exakt så här, det skiljer ju sig självklart beroende på var man handlar, om det är extrapriser och en del har man ju redan hemma. Jag kan ju poängtera att jag har räknat med lågkvalitativ choklad, alltså typ marabou när det gäller mjölkchoklad etc.
Nu ska jag ta tag i dagen!=)

Kramar

10 kommentarer:

Jessica Yaman sa...

Nej stå vid spisen du! Det ger stämning och hemmabakat är godast och mer uppskattat.
Men du, brukar inte pepparkaksdegen bli större när man gör den själv? Har för mig att det blir nästa dubbla mängden?

Underbar blogg föresten! Tack! jag får lite mer julstämning här i värmen!

Sanna Laake sa...

Men fy, det här ville jag inte läsa:) Jag låtsas att allt är billigare i min butik, ja så måste det vara...

Annika - Bakat och lagat sa...

Oj, detta ska jag INTE visa för min man :-) Men det är ju faktiskt ganska intressant och man kan ju välja litegrann vad man bakar! Sånt som innehåller redan färdiga produkter - som godis, choklad, jordnötssmör och sånt - blir ju dyrare. Får bli mycket kola :-)

Amandas jul sa...

Kul att du gjort en lista! Jag har funderat på att göra samma sak men är nog lite lat...

Jag tycker absolut att man ska göra allting själv eftersom julbaket endast inträffar en gång per år (kan man ju hoppas). Det är lika bra att slå på stort när det väl gäller menar jag :)

Anonym sa...

Gillar man julen och älskar att stå i köket så tycker jag att kostnaderna är värt det! Men visst är det intressant och lite chockerande att se hur mycket pengar som faktiskt går åt! Jag har tidigare år bakat mycket och tillagat julgodis. Men just i år kommer jag ha ont om tid och inspirationen har inte infunnit sig. Jag kommer baka mindre, men det blir fortfarande ganska mycket pengar som går åt. Jag köpte mörk choklad i veckan för att ha hemma till ev julgodistillverkning och det kostar en del om man vill ha hyfsad kvalitet. Men det är en sån typisk grej som jag tycker det är värt att lägga lite extra pengar på.

Sofia

Victorias Jul sa...

Jag tror att du blir mindre deg om du köper pepparkaksdeg så jag tror inte att det blir så mycket dyrare. Sen när man gör eget är det inga konstiga smaktillsatser och liknande i. För mig är det ingen jul om jag inte får baka och laga.

maria sa...

Baka du med gott samvete :) Hemgjort är godast och har man tid och intresse så varför får det inte kosta :)

Lycka till !
Kramar

TinaGustafsson.com sa...

Inga roliga siffror men jag älskar julen och anser att den får kosta lite och det är ju så otroligt mysigt att julbaka. Alla dofter som spridersig i huset och stämningen det ger överväger kostnaden för min del! :-)

Som du kanske ha sett så har min julblogg (Tina´s Jul) flyttat till www.tinagustafsson.com och jag har länkat till din blogg på denna sida http://tinagustafsson.com/julbloggar-som-ger-massor-av-julfeeling/

Känner du för att länka tillbaka så får du gärna göra det :-)

För att vara säker på att inte missa något jag skriver om julen så kan du Gilla denna sida http://www.facebook.com/#!/pages/TinaGustafssoncom/192531110782439?sk=app_206747196050374

Ha det bra så hörs vi bland alla julinlägg :-)

Jenny sa...

Ja, men vad intressant att läsa om dina uträkningar! Bara så du vet så innehåller all färdigköpt pepparkaksdeg vegetabliskt fett , kan alltså vara margarin eller palmolja, säkert den sämsta kvaliten och antagligen inte svenskt, dåligt för människor och miljö, och inte smör som är mkt dyrare. De flesta innehåller dessutom tillsatser, typ emulgeringsmedel osv. Fast jag såg att det var någon som inte hade tillsatser, Gilles kanske? Så jag tänker att du ska se det som att du gör något nyttigare för dig själv och din familj när du bakar själv!!

Ha det bra!

Tomtenissans Jul sa...

Mycket pengar blir det men det får det vara värt. Mycket godare och roligare med hemmagjort.