fredag 19 november 2010

Steg 3 projekt "Pepparkakshus 2010"

Foto: Thulan - julbloggen Min vita jul
Nu är jag helt slut kan jag tala om. 5,5 timme tog det att få klart alla delar så nu är jag helt slut i både kropp och själ=) Men kul var det! Det flöt på ganska bra utan några större missöden. En "miss" var att vi inte riktigt förstod beskrivningen där bitarna skulle skarvas ihop så det kostade oss en del tid och ledde till att degen tog slut. Sambon fick åka iväg och köpa färdig deg till de bitar som var kvar. Några saker att tänka på om du ska göra ett eget pepparkakshus:
...
1. Se till att ni förstår beskrivningen och hur mallen ska sättas ihop innan delarna skärs ut, för vissa delar ska kanske skarvas.
2. Gör egen pepparkaksdeg! Jag rekommenderar INTE att använda köpt deg, den var mer svårarbetat, föll isär och slutresultatet blev inte lika bra. Höll på att bli tokig på den jäkla köpedegen.
3. Fega inte utan låt delarna få vara inne länge i ugnen, nästan så att de blir brända. Vi fick stoppa in alla bitar en andra gång för att de var för mjuka.
4. Använda mallen igen direkt när bitarna tas ut från ugnen och skär till så att kanterna blir jämna.
5. jag tycker inte att man ska sätta ihop delarna samma dag som man bakar dem. Dels för att de ska hinna kallna ordentligt, och dels för att det är krävande för både kroppen och psyket att baka så länge. Och just ihopssättningen är om möjligt ännu mer krävande och man bör vara både utvilad och skärpt i huvudet för att inte tröttna och bli irriterad.
6. Ha tålamod! Ta det lugnt! Ta pauser! Sätt på julmusik och glöm inte att njuta av julstämningen=)
...
Nu är jag förtjänt av några timmars vila resten av kvällen. Imorgon är det läkarbesök tidigt som attan för min del och därefter 25-årsfest så det kan blir glest med inlägg i helgen.
...
Sköt om er så länge!

2 kommentarer:

Underbara Juletid sa...

Det brukar bli så mycket mer jobb än man tror att göra pepparkakshusen och kräver sitt tålamod, men det brukar absolut vara värt mödan!

Juletanten sa...

Tack för tipsen. Kommer att användas vid egna "husbyggandet".
Jag emotser bilder på ert färdiga underverk!!