fredag 26 november 2010

Saffransskorpor


Foto: Thulan - Min vita jul

Jag har hunnit med att baka två saker idag. Det första som jag ska bjuda på är sjukt goda saffransskorpor. Blir förvånad om det finns någon kvar efter helgen. Tar lite tid men är enkelt att göra. Det enda missödet för mig är att de smulades sönder när jag tog isär dem. Hade kanske gått bättre om jag skurit isär dem lite tidigare. Det finns många varianter på saffransskorpor men jag använder mig av följande recept:


Foto: Thulan - Julbloggen Min vita jul

SAFFRANSSKORPOR

Man behöver följande:
100 g smör

1 g saffran
2 st ekologiska ägg
1.5 dl strösocker
5 dl vetemjöl
1.5 tsk bakpulver
1.5 dl hel sötmandel

Så här gör man:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smält smöret tillsammans med saffran, häll över i en bunke och rör ner äggen.
3. Blanda de torra ingredienserna och sötmandeln och vänd ner det i bunken.
4. Forma degen till 3 längder och lägg dem på en plåt.
5. Grädda dem i mitten av ugnen i cirka 25 minuter.
6. Ta ut dem och sänk temperaturen till 125 grader.
7. Skär längderna i 1 centimeter tjocka skivor och lägg tillbaka dem på plåten.
8. Torka skorporna i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.
9. Stäng av ugnen och låt skorporna stå och torka i eftervärmen tills ugnen kallnat eller över natten.
...
Skorporna blir oftast godast efter några dagar. Är glad att jag äntligen fick användning för mitt saffran som jag köpte i Marocko i våras, 8g för 80kr, ett riktigt kap! Var lite feg så jag använde mig av en köpt påse och 0,5g av saffranet från Marocko. Det blev jättebra! Sammanlagt har jag 8,5 gram saffran hemma så det kommer bli mycket bakat med saffran i den här julen=) Nu ska jag ta ut dagens andra bakprojekt från ugnen.
...

Ha en bra kväll!



1 kommentar:

SaraOtto sa...

Hej! Det är bara roligt att kunna hjälpa till! Hoppas du får nytta av fonten :)