onsdag 17 november 2010

Recept på den bästa pepparkaksdegen

Foto: Thulan - Min vita jul
Jag rekommenderar att man gör sig egen deg oavsett om man ska baka pepparkakshus eller göra vanliga pepparkakor. Det är kul, enkelt och ger en underbar julstämning.

Receptet på den bästa pepparkaksdegen kommer från boken "Pepparkakshus & mera julbus"

250g smör eller margarin
2 dl ljus sirap
4 dl socker
2 msk kanel
knappt 1 msk mald kardemumma
1 msk malda kryddnejlikor
1 tsk mald ingefära
2 dl vatten
1 msk bikarbonad
13 dl vetemjöl + lite mjöl till utbakningen


1. Smält smöret tillsammans med sirapen i en kastrull
2. Mät upp sockret och lägg det i en stor bunke tillsammans med alla kryddorna.
3. Slå över det smälta fettet med sirapen och rör om väl.
4. Häll i vattnet och rör om igen. Låt blandningen svalna så att den blir rumsvarm.
5. Blanda mjölet väl med bikarbinaten och rör ner detta i smeten, som blir ganska lös. Arbeta ihop degen med tex en trägaffel.
6. Låt degen vila svalt 1-2 dygn, övertäckt i en bunke eller plastpåse, så att mjölet hinner svälla och degen bli lättarbetad, glansig och fin.